Neum traži poseban cestovni trak između BiH i Hrvatske

...za Neumljane te izgradnju ceste prema unutrašnjosti s dvije trake od Broćanca prema Brštanici i Dračevu, čime bi se poboljšala prometna povezanost Neuma i zaleđa ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine.

Iz općine Neum potvrdili su Feni da je izaslanstvo predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande posjetilo Neum zbog ove problematike, ali da na sastanku nije postignut nikakav konkretan dogovor kako bi se riješio problem vezan za granični prijelaz kroz Neum.

"Moramo iskazati odgovornost, gledati na ljude i njihove probleme i nevolje, a jedan od tih problema je i prolaz kroz Neum, izgledan i konačan, bez udjela lokalne vlasti ni u kakvim pregovorima i prijedlozima. Prolaz kroz Neum bez sudjelovanja i dogovora s lokalnom vlasti, to za Hrvate u općini Neum predstavlja i najgrublje nasilje", smatra načelnik općine Neum Živko Matušk.

On dodaje kako Bosna i Hercegovina rješava mnoge strateške probleme preko općine Neum, ali je također dužna skrbiti više o jugu Bosne i Hercegovine, kao što Hrvatska vodi računa o jugu Hrvatske.

"Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1.srpnja ove godine na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tražimo da se uredi poseban trak za osobna vozila s neumskim registracijskim oznakama. Time bi se omogućio brzi prijelaz granice usprkos strogom nadzoru po schengenskim strandardima", ističu iz općine Neum.