FOTO  Neum najveće gradilište u HNŽ-u

Neum, gradilište

Tijekom boravka u Neumu, predsjednik Lasić i ministar Borić sastali su se i s načelnikom dr. Živkom Matuškom s kojim su razgovarali o stanju u Neumu.
Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić o ovom posjetu je rekao: „Posebno me raduje kao predsjednika Vlade ove županije, da imamo jedno ovakvo gradilište, uvjereni smo, prema intezitetu radova, da će se ispoštovati sve stavke ugovora, i da će radovi biti gotovi pred početak ove turističke sezone. Poduzeće gosp. Kristića u potpunosti je do sada ispunilo naša očekivanja, osim samih ulaganja, koje je najveće u našoj županiji, ono što me posebno raduje je najmanje, 50-ak novih radnih mjesta, što je samim time i svrha ovih ulaganje i više nego opravdana".
Poznati hotel „Neum" je nakon provedenog postupka privatiziranja koji je obavila Agencija za privatizaciju HNŽ, za 4 milijuna KM kupila zagrebačka kompanija B.M.V. Inženjering d.o.o. Ugovorom je osigurana provedba poslovnog plana za razvoj hotela, tijekom trogodišnjeg razdoblja novi vlasnici su se obvezali potpuno obnoviti hotel, koji ima 380 soba, tako da kvalitetom i sadržajima dostigne kategoriju od četiri zvjezdice. Novi vlasnik zadržao je 83 radnika, te će zaposliti 40 novih i za tri godine investirati 21 milijun KM, na što ga veže i ugovor sa Agencijom za privatizaciju HNŽ-a.

U kratkoj izjavi za medije, gosp. Vido Kristić, jedan od novih vlasnika hotel Neuma je rekao: „Ulažu se ogromni napori da se ovaj objekt, odnosno njegova rekonstrukcija, završi do ove turističke sezone, i nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Što se tiče upošljavanja novih radnika, ugovorom smo vezani na novih 40 radnih mjesta, ali kako sada stvari stoje, proširivanjem hotelskog sadržaja trebat će mo više novih radnika".
Svoje zadovoljstvo nije krio ni načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, koji je iznimno zadovoljan dosadašnjom suradnjom između općine Neum i kompanije B.M.V. Inženjering d.o.o.. koja je kako se ispostavlja, najveći investitor u cijeloj Hercegovačko - neretvanskoj županiji. Ovakav projekt ima veliko značenje za cijelu županiju a posebno za općinu Neum, kao jedini grad na moru u BiH. Načelnik Matuško je kazao: „Zahvaljujući novim ulagačima, vidljivo je da se u Neumu radi i gradi, što je svakako pohvalno. Ovim ulaganjima Neum ide na veću razinu, što je dobro, jer novim sadržajima Neum predstavljamo kao zanimljiviju turističku destinaciju. Svaka nova ideja i napredak u turizmu za Neum puno znači".
Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a Semin Borić, u svojoj izjavi je kazao: „Kada je u pitanju turizam, ovo je pozitivan primjer, budućnost BH turizma. Ovo je konkretan dokaz da Bosna i Hercegovina i općina Neum krupnim koracima idu naprijed u jednu veću kategoriju turizma, s novim i boljim kapacitetima i mogućnošću novog zapošljavanja".

Hoće li novi vlasnici hotel Neuma, novim ulaganjem i sadržajem poboljšati sveukupnu turističku ponudu Neuma i vratiti povjerenje inozemnih turista?
Prema zatečenom stanju i konkretnim radovima, Neum poprima sasvim drugu i novu turističku vrijednost, te se izgleda vraća starom poznatom sjaju.