NEUM MEĐU PRVIMA Uskoro nabavka zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada

Neum, otpad, kontenjer , Živko Matuško

Općina Neum uz kampanju podizanja svijesti građana o bitnosti očuvanja okoliša planira nabaviti 15 zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu. 

Ovim aktivnostima, kako je priopćeno iz Općine, među prvima u svom okruženju, započinje sa sustavom odvojenog prikupljanja otpada, a sa ciljem da se taj sustav u budućnosti u potpunosti razvije. 

U četvrtak 12. prosinca 2019. godine u Općini Neum održan je radni sastanak suradnika na projektu „Morski otpad“, na kojem su sudjelovali predstavnici Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ) i predstavnici općine Neum na čelu sa Načelnikom, dr. Živkom Matuškom, kao i predstavnici Razvojne agencije Nera i JP Komunalno Neum.

Cilj sastanka bio je detaljno predstaviti aktivnosti vezane uz projekt „Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans“(Marine Litter)/„Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu“ (Morski otpad).

U navedeni projekt, koji provodi i financira GIZ u BIH, Općina Neum, Razvojna agencija Nera i JP Komunalno Neum su aktivno uključeni od veljače 2019. godine, te su u navedenom periodu održani brojni sastanci s predstavnicima GIZ-a, radionice, kao i studijsko putovanje primjera dobre prakse u Köln.

Kao jedna od značajnijih aktivnosti projekta, izvršena je nabava vozila za odvoz komunalnog otpada kao i „balirka“ za PVC otpad, koja se na korištenje i upravljanje daje neumskom Komunalnom poduzeću.

Načelnik općine Neum, dr. Živko Matuško, ističe zadovoljstvo realiziranim projektom, te navodi : „Nadam se dobroj suradnji i u budućnosti, zahvaljujem se GIZ-u. Općina Neum će nastaviti razvijati komunalnu infrastrukturu.“

Inače, GIZ-ov projekt Marine Litter provodi se u regionalnoj suradnju u zemljama Jadranske regije. Vrijednost projekta je 3.500.00,00 eura. Planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022.

Hercegovina.info