Neum – Jučer! Danas. A sutra?

Ne treba posebno napominjati kako je Neum jedini grad u Bosni i Hercegovini smiješten na morskoj obali, mali morski biser, a problemi ogromni. Svakako smo svijesni činjenice da je Neum i zemljopisno karakteristična sredina, ali ova nebriga viših razina vlasti nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sve je počelo u travnju prošle godine, Hrvatska se priprema za ulazak u Europsku uniju, a trebala bi srediti granice sa susjedima, trebala bi nekako „zaobići" Neum, te se povezati s Dubrovnikom uz minimalan trošak, (odustali su od mosta) pa su na red došle svakakve ideje, poput koridora, tunela, autoceste, ograda sa žicom itd. Ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić je posjetio Neum, načelno se dogovorile neke smjernice, ali do konačnog riješenja izgleda, teško je doći. A tko ispašta u cijeloj priči, sami prosudite... Prošla i godina dana, a od nekog riješenja ništa. Barem kad se radi o stanovnicima Neuma i njegovog zaleđa.

Stoga je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Neum, žurno sazvala sjednicu vijeća udruge na kojoj se prvenstveno govorilo o ovim gorućim problemima domaćeg stanovništva. Prometna izoliranost svakako je najveći problem koji Neum i njegovo stanovništvo najviše muči u zadnje vrijeme. „Izgleda da Bosna i Hercegovina mnoge svoje strateške interese pokušava riješavati preko Neuma. Pokušava riještit neke svoje „više inerese" kroz patnju ovih ljudi! Zar se ne bi trebali ugledati na Republiku Hrvatsku, koja svoj jug štiti, brani i brine o njemu?." - neki su od zaključaka iznesenih na ovom sastanku.

Tranzit putnika i robe Republika Hrvatska ima cijelo vrijeme kroz Neum prema Dubrovniku, dok to isto ne vrijedi za stanovništvo Neuma, da cestu kroz Hrvatsku preko Kleka, Metkovića za Čapljinu i obrnuto, koriste građani i gospodarstvenici za prijevoz robe. Jedina alternativa za prijevoz bilo kakve robe do Neuma, je stara uska cesta preko Dračeva, Svitave, Hutova do Neuma.

Prometna povezanost je ključna star koja Neumu sada treba, bilo da se radi nova cesta: Neum, Hutovo, Brštanica Dračevo ili eventualno neki dogovor za prolazak kroz Hrvatsku. Vijeće udruge izrazilo je i nezadovoljstvo činjenicom što vlasti BiH pregovore s Hrvatskom o ovim pitanjima vode bez predstavnika općine Neum i lokalne vlasti.

Osim ovog najvećeg problema, koji trenutno potresa Neum, i koji je svakodnevna tema uz jutarnju kavu, na sjednici se govorilo i o braniteljima, aktualnoj reviziji branitelja, zakonu koji je nedorečen i ima mogućnosti različite interpretacije, što omogućava i različita stajališta i kriterije u provođenju iste. Hrvatski branitelji najviše gube svoja prava, što je nedopustivo i za svaku osudu poručili su iz vijeća UDiVDR Neum. Također su uputili i poziv svim pripadnicima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Neum, koji nisu upisani u registar da to učine u narednim danima.

Hitan popravak sigurnosne situacije na području općine Neum sa nadležnim institucijama, osivanje Srednje škole u Neumu, odnosno prestanak rada kao područna škola Čapljina, veliki naglasak je bio na ustrajnosti pri zapošljavanju mladih ljudi, prije svega u turizmu, stoji u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB podružnica Neum.