Neum: Energetski sektor je razvojna šansa za BiH

energetski samit
... oslobodila potencijal ovog sektora, nadam se da će se lideri uskoro dogovoriti i usvojiti državnu energetsku strategiju, kazala je jučer na otvorenju Trećeg energetskog samita u Neumu ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack.

Dodala je da je njoj ovo prvo sudjelovanje na ovo samitu koji je već postao tradicionalan, te da se nada da će u narednih nekoliko dana sudionici ponuditi bezbroj kvalitetnih rješenja.

- Energija je za svaku državu uključujući i BiH, te predstavlja šansu i izazov. Bitno je da ljudi u BiH shvate koje sve prednosti leže u modernizaciji ovog sektora, naročito u zemlje koja je izvoznik električne energije, naglasila je Cormack koja je ujedno i otvorila ovogodišnji samit u Neumu.

Prisutnim se obratila i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann koja je istaknula da je ovaj samit veoma bitan događaj, ali ne samo za BiH već i za cijelu regiju.

- BiH mora iskoristiti puni potencijal energetskog sektora, stoga mi je drago da su Njemačka i SAD ujedinile svoje napore da pomognu kako bi se bh. energetski sektor učinkovitijim i boljim - naglasila je Hohman.