Načelnik općine Neum, protivi se izgradnji koridora

Također su bili i predstavnici  IPSA Instituta iz Sarajeva te Božo Zovko iz Povjerenstva za integrirano upravljanje granicom.

Opet je bila aktualna tema pronalaska najboljeg i najpovoljnijeg prometnog rješenja za sami jug zemlje odnosno općinu Neum, koja će se naći u nezgodnoj poziciji već od 01. srpnja kad Hrvatska ulazi u EU.

Načelnik Živko Matuško, sa svojim pomoćnicima, ukazao je na gorući problem općine Neum, što se tiče prometne povezanosti sa ostatkom zemlje tj. unutrašnjosti BiH, te je istaknuo, kako je općina Neum ponosna što spaja Europsku uniju, a prolaz kroz Neum, odvijat će se na zadovoljstvo svih stanovnika.

Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa, predvođeni gosp. Izetom Bajrambašićem, iznijeli su par prijedloga, oko mogućeg rješenja obilaznice Neuma, jer su već odavno upoznati s ovim problemom.

Iako je stav načelnika općine Neum te stanovnika, kako ne žele koridor, a pogotovo ne ograđene koridore, predstavnici Ministarstva, ciljano ili ne, po tko zna koji put, kao glavno riješenje opet nude taj već spomenuti koridor, kome se svi protive.

Pored osam predloženih opcija u projektnom zadatku izradi Pred-studije povezivanja Hrvatskog teritorija, jedna od opcija, a koju financira Europska komisija je obilaznica kroz Neum. Gdje su predstavnici općine Neum iznijeli jasan stav, kako bi obilaznica bila dobra za sami grad, ali obilznica koja bi rasteretila postojeću magistralu, i kao rješenje ponudili staru cestu, preko malograničnih prijelaza Vukov klanac i Bistrina.

Međunarodna cesta da, ali stav lokalne zajednice je izbjegavanje bilo kakvih ograničenja koje bi ta cesta nametnula Općini Neum, podrazumijeva se i trasa kojom bi cesta išla, kao i sam njen karakter. Ono o čemu treba voditi računa pri izradi dokumentacije i implementacije projekta jest utjecaj na okoliš, ono o čemu svakako treba voditi račuuna je vodozaštitna zona i izvorište Blace.

Načelnik Živko Matuško sa svojim pomoćnicima, pokušao je i ovaj put objasniti kako je gorući problem Neuma, a i cijele općine, stara uska cesta, koja se već godinama ne obnavlja, a čemu trebamo težiti.

Prijedlozi a ujedno i zaključci sastanka koje je potvrdio načelnik općine Neum Živko Matuško, odnosno ono o čemu treba voditi računa u daljnjim pregovorima su:

1. Trasa Jadransko jonske ceste koja ide rubnim područjem Popova polja.

2. Povezivanje Neuma s ostatkom bih, najkraćom mogućom prometnicom Neum Brštanica Kolojanj Dračevo, po projektu iz 1996 (u ovoj opciji moguća je izgradnja tunela između Broćanca i Prapratnice kroz Žabu).

3. Lokalna zajednica pristaje na obilaznicu koja bi bila lokalnog karaktera,ali ne alternativa mostu Kopno - Pelješac ali ograđeni koridori ne dolaze u obzir.