MVP Hrvatske: U tijeku razgovori o prolasku robe kroz Neumski koridor

Neum
...nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, rečeno je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u odgovoru na upit Agencije FENA o otvorenim pitanjima granice između BiH i Hrvatske

- Članstvom u Europskoj uniji hrvatski državni teritorij postat će i teritorij Europske unije te je stoga potrebno dogovoriti uvjete budućeg prolaska robe iz luke Ploče prema Bosni i Hercegovini i u obrnutom smjeru i to je ono o čemu se razgovara u okviru trilateralnih sastanaka - navode iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH smatra neprihvatljivim potpisivanje Interpretativne izjave koju je ponudila Hrvatska a koja se odnosi na nesmetan prolaz hrvatske robe kroz Neum, bez mogućnosti da bh. inspekcijski i carinski organi te pošiljke otvaraju i pregledavaju.

- Na taj način je EU preuzela pa čak i nadogradila duh i slovo Sporazuma između BiH i Hrvatske potpisanog 1999. godine, a koji se odnosi na slobodan tranzit Hrvatske kroz BiH (Neum) i slobodan pristup BiH luci Ploče. Ono što, međutim, EU nije uzela u razmatranje jeste duh i slovo onog dijela Sporazuma koji se odnosi na naš pristup luci Ploče na isti način na koji je to Hrvatskoj omogućeno u Neumu. Pojednostavljeno, Hrvatska može nastaviti kroz Neum kako je dogovoreno, ali BiH više ne može pristupati luci Ploče na isti način, budući da će se ona nalaziti na teritoriji EU -precizirao je nedavno u izjavi za Agenciju FENA pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović i dodao kako to neće bh strana prihvatiti dok god ne dobije garancije Europske komisije (EC) da će u Pločama dobiti isto što i Hrvatska u Neumu.

Nedavno su se pojavili medijski napisi da bi "zamjenom Neuma za Prevlaku" moglo biti riješeno otvoreno pitanje izlaska na more između BiH i Hrvatske.

Ovo je odlučno demantirano iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uz obrazloženje da bh. strana traži rješenje u okviru postojećeg Sporazuma o granici između BiH i Republike Hrvatske, koji je potpisan 1999. godine, jer je to najrealnija i najbolja međunarodnopravna osnova koja uvažava interese obiju zemalja i u okviru koje treba tražiti rješenja.

Kako se razgovori odvijaju na trilateralnom nivou Agencija FENA je zatražila komentar i od Delegacije Europske unije u BiH. Glasnogovornica Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Petera Sørensena u BiH Jamila Milović-Halilović kazala je da u ovoj instituciji ne mogu komentirati medijske špekulacije.

Komesar za proširenje EU Stefan Fuele sazvao je sastanak "trilaterale" u Briselu 19. rujna na kojem se razgovaralo o otvorenim bilateralnim pitanjima BiH i Hrvatske i načinu njihova rješavanja prije punopravnog članstva Hrvatske u EU. Sudionici sastanka bili su ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić.

Slijedeći trilateralni ministarski sastanak, kako prenosi FENA, bit će održan u prosincu.