Most ispod Neuma u dužini 5,5 kilometara rješava probleme autoceste A1

Neum, autocesta, tunel
Prolazak hrvatske autoceste kroz Neum i dalje je jedna od glavnih tema javnosti u Hrvatskoj i BiH. Mnogi nude rješenja kako povezati kod Neuma presječenu Hrvatsku. Most preko Pelješca jedno je od rješenja, ali od njega u sljedeće četiri godine, čini se, neće biti ništa.

Cijena, dužina, predizborna obećanja nagnala su hrvatskog premijera Zorana Milanovića da traži nova rješenja. Bivša je vlada najavljivala da će zatražiti dozvolu od vlasti BiH za gradnju autoceste iznad Neuma, no tada su se odnosi dviju država zategnuli zbog gradnje Pelješkog mosta, kojoj se u BiH protive.

Jedno od rješenja mogao bi biti tunel ispod Neuma. Naime, taj tunel u Neum bi ulazio u Badžuli (dolina Neretve), a izlazio u Imotici (Dubrovačko primorje). Tunel bio bi dug oko 5,5 kilometara, a po svojoj dužini bio bi treći u Hrvatskoj, iza Male Kapele i Svetog Roka. Već sada se koriste tuneli za vodovod koji, preko Ravnog, iz Trebišnjice vodu dovode do Dubrovačkog primorja.

U Antwerpenu je planiran veliki vijadukt iznad luke, ali su odbijeni u javnom referendumu 2009., pa je flamanska vlada 2010. cestovnu povezanost Antwerpena riješila tunelima. U tom slučaju i BiH bi zauzvrat nešto tražila od Hrvatske, jer i to je područje BiH. - Tu opet imamo europske presedane - velike zapadnoeuropske plovne međunarodne rijeke. Npr. u Antwerpen se ulazi kroz Nizozemsku.

Trebalo bi Neretvu učiniti međunarodnim plovnim putem, s najvećom lukom u Pločama, putničkom lukom u Metkoviću (radi Međugorja) i lukama u BiH (Gabela, Čapljina, Počitelj). Ne samo da bi BiH dobila puno, nego bi cijela JI Europa imala koristi. To ne isključuje Pelješki most, već ga obuhvaća, objašnjava naš čitatelj Anđelko Stanić iz Dubrovnika koji nam se javio po ovom pitanju.

Velimir Begić | Večernji list