FOTO  Maslinovo ulje plod dječijih ruku

neum

Otkako je prvi put okusila miris Hercegovine, tu je i ostala, a svojim bogatim uljanim plodovima je ponudila kap tekućeg zlata na zemlji.

Djeca iz Dječjeg vrtića Neum zajedno sa svojim tetama odgajateljicama kao pravi berači pobrali su masline iz svog malog dvorišnog maslinika. Zajedničkim snagama malih i velikih ruku s četiri masline skupljena su 83 kg plodova, iz kojih se dobilo 12 litara ulja.
U Dječjem vrtiću djeca su još od početka godine sudjelovala, vidjela i učila o prvim koracima maslinarstva, sadnji, rezidbi, zalijevanju i tradiciji ekološkog uzgoja maslina. Djeca se svakodnevno upoznavaju s dobrobiti maslinovog ulja i njegovoj primjeni u kulinarstvu.

Obrane plodove odnijeli su i preradili u uljari u Toplom, susjednoj općini smještenoj u Republici Hrvatskoj. Na izravan način upoznali su se s cijelim procesom proizvodnje maslinova ulja.

Podučavajući najmlađe o vrijednosti jedne od najvažnijih poljoprivrednih kultura na ovom području - maslini, također se čuva i njeguje tradicija već i prepoznatog proizvoda našeg krškog kraja - maslinovog ulja.

Kroz rad na projektu uzgoja maslina djeca su imala priliku sudjelovati u nizu aktivnosti koje će doprinjeti razvoju njihovih intelektualnih,socijalnih, emocionalnih, kreativnih i drugih potencijala, ističe Marijana Matić. ravnateljica Dječjeg vrtića Neum.