FOTO  Loša slika o Neumu: Prometna izoliranost i srušeni objekti tjeraju turiste

Iako hoteli u ovom gradu nisu još otvoreni, turistički djelatnici s kojima smo razgovarali puni su optimizma očekujući vrlo dobru sezonu.

Davor Krešić, menadžer prodaje u hotelu Sunce, kaže da ovaj hotel koji je zatvoren od 1. studenoga, s radom započinje danas, a prvi gosti dolaze već sutra. Popunit će ga mahom Slovenci, Austrijanci i Nijemci koji su, generalno govoreći, posljednjih nekoliko godina tradicionalni gosti, vjerni jednom od najpoznatijih neumskih hotela.

Najave dobre

Govoreći o ostatku sezone, Krešić kaže da će hotel biti poprilično popunjen, počevši od svibnja kada u svim neumskim hotelima ima dosta simpozija, konferencija, sportskih igara i drugih manifestacija kada gosti pristižu sa svih strana.

Sezona će, nada se on, potrajati do sredine listopada.

"Najave su dobre, u razini prošlogodišnjih, no sve ovisi o realizaciji. Nadam se da ćemo svi skupa biti zadovoljni, kazao je Krešić za Dnevni list.

Iako su do sada ovaj hotel punili i Francuzi, ove godine bit će ih puno manji broj, budući da su u svibnju u Francuskoj predsjednički izbori. A kako je u lipnju Europsko prvenstvo u nogometu koje će se ove godine održati u Poljskoj i Ukrajini, vodstvo hotela Sunce spas je vidjelo u prebacivanju na neka druga tržišta, primjerice, Belgije i Malte. Govoreći o cijenama, Krešić ističe kako su one u ovom hotelu ostale na razini posljednjih nekoliko godina.

"Unatoč tome što su se troškovi povećali zbog situacije na cijelom tržištu, nema se prostora da ih se povećava. Stoga smatram da su cijene prihvatljive za sve, kaže Krešić.

Slaven Konjevod iz hotela Neum kaže da će ovaj hotel svoja vrata otvoriti tek 10. travnja te da će ga puniti mahom turisti iz središnje Europe: Poljaci, Česi, Mađari, Slovaci,...

"Najave gostiju su poprilično dobre, pa se nadamo i dobroj sezoni, kazao je Konjevod za Dnevni list.

I hotel Zenit će još najmanje mjesec dana biti zatvoren. U razgovoru s djelatnicima hotela doznajemo da je na ovu odluku najvećim dijelom utjecala i vremenska nepogoda u veljači, zbog koje se ovaj hotel morao u potpunosti sanirati. Ipak, da nije sve tako crno, potvrđuju najave za ljetnu sezonu kada će hotel biti dupkom pun gostiju iz Francuske, Češke i Slovenije.

Domaće tržište stagnira

Turistički djelatnici također su progovorili i o problemima koji iz godine u godinu prate Neum. Prometna nepovezanost te brojni srušeni objekti stvaraju jednu jako lošu sliku o Neumu kao turističkom odredištu.

"Mi pokušavamo apelirati na državu, na Ministarstvo turizma da se uistinu nešto poduzme po tom pitanju, da se ti objekti koji se nalaze na najboljim lokacijama uz samu morsku obalu dovedu u neki red, kako bi slika Neuma bila ljepša. Također, tu je i ta prometna izoliranost, zbog koje izgleda kao da živimo na otoku, kaže Davor Krešić. No, svake godine sve ostaje isto, a turistički djelatnici muku muče da 'dovuku' turiste.

Također, problem se javlja i kada su u pitanju domaći turisti koji čine tek nekih desetak posto udjela u ukupnom broju noćenja. Njima je, naime, hotelski smještaj skup, a oni koji imaju novca za odmor biraju druge destinacije.