Lijekovi iz Indije preplavili Neum

...prava su šoping meka za Hrvate, koji nerijetko prelazak preko granice koriste za kupovinu brojnih farmaceutskih proizvoda čije su cijene znatno niže nego u domovini.

Kaotično stanje na tržištu lijekova u BiH, koje je, prema službenim podacima, protekle godine težilo nešto više od 270 milijuna eura, za Hrvate u slučaju pojedinih lijekova znači značajne uštede, pogotovo kada su u pitanju oni koji su neizostavan dio svake kućne apoteke, a često se kod nas više ne mogu kupiti bez recepta.

Preko granice se, mnogima je već poznato, i te kako isplati otići po neke lijekove poznatih proizvođača, no u posljednje su vrijeme među Hrvatima hit postali i oni s oznakom "made in India", poput nimulida, lijeka protiv bolova, svojevrsne zamjene za svima znani voltaren.

- Pijem ga redovito i odličan je - kazao nam je jedan Dubrovčanin, koji prolazeći kroz Neum, baš kao i dobar dio kupaca iz Opuzena, Metkovića i ostalih hrvatskih mjesta u blizini granice, u njemu kupuje zamjenske lijekove proizvođača iz Indije, a sve više i onih s turskom etiketom.

Puno je jeftinije, a učinak, veli, isti, ako čak ne i bolji. Super mu je i što za puno lijekova u BiH nije potreban recept, pa ističe kako obožva "taj američki sistem" - kupio si, platio, goodbye!

- Nimulid je bolji od voltarena, premda je u pitanju druga vrsta lijeka, jer nisu isti po sastavu. No, ima isti učinak, jer se koristi protiv bolova. Kutija s 30 tableta košta sedam konvertibilnih maraka (28 kuna), a voltaren od 10 tableta je 11 kuna - kazala nam je mr. ph. Verica Mimica iz "Biopharm", apoteke na neumskoj magistrali.

Voditeljica iznimno prometne ljekarne u napučenom bosanskohercegovačkom ljetovalištu navodi kako nisu u pitanju samo zamjenski lijekovi iz Indije, nego i iz Turske, te kao primjer spominje tamošnju farmaceutsku tvrtku "Nobel", čiji izvoz sve više raste, pa tako i u slučaju BiH, osobito analgetika.

Svaka roba nađe kupca, a u vrijeme krize osobito ona jeftinija poput indijskog pilexa, lijeka koji se koristi za liječenje hemeroida.

- Pilex, tablete za hemeroide, proizvođača iz zapadne Europe, u Hrvatskoj su jako skupe i koštaju od 300 do 400 kuna. Čini mi se da su u pitanju dva pakiranja od po 12 i 24 tablete. A taj indijski pilex, proizvođača "Himalaya", koji je doduše drukčiji po sastavu, ali ima isti učinak i služi istoj svrsi, kod nas je 16,5 konvertibilnih maraka (66 kuna) - objašnjava Mimica, u dahu nižući listu najprodavanijih lijekova po koje u njihovu ljekarnu dolaze kupci iz Hrvatske.

Caffetin tako u Neumu košta dvije konvertibilne marke (osam kuna), puno je jeftiniji nego u Hrvatskoj. Hrvati kupuju i puno analgina, jer ih kod kuće ne mogu dobiti bez recepta.

- Deset tableta u nas stoji 1,40 konvertibilnih maraka (5,60 kuna), dobro se prodaju i aspirin 100, cardiopirin za želudac, tablete za cirkulaciju, koje svakodnevno koriste ljudi starije dobi, a pogotovo andoli, čija kutija s 20 tableta, ovisno o njihovoj jačini, košta od 1,70 - 2,30 konvertibilnih maraka (6,80 - 9,20 kuna).

I lekadoli, čija kutija s 18 tableta košta 3,10 konvertibilnih maraka (12,40 kuna). Kupci nakon dolaska obično kupe po pet kutija nekog lijeka koji redovito uzimaju. Mi ništa ne gubimo, kod nas su to normalne cijene lijekova. Imamo 25 posto marže, što nam dopušta zakon i to je to.

To je prava, puna cijena. Ne znam zašto su isti lijekovi u Hrvatskoj puno skuplji, to je vrlo misteriozno - komentira voditeljica neumske ljekarne, navodeći kako za puno lijekova, za razliku od Hrvatske, nije potrebno imati recept.

- Naravno da postoje lijekovi koji se ne mogu izdati bez recepta, nije to pijaca - zaključuje Verica Mimica.

Slobodna Dalmacija