FOTO  Kulturni fenomen „LADO“ oduševio u Neumu

Lado je hrvatski kulturni fenomen, desetljećima najvažniji hrvatski kulturni proizvod, kolektiv koji od svog osnutka 1949. pa sve do danas na najjednostavniji način promiče nacionalnu baštinu, čuva i njeguje etno tradiciju, nastupima na domaćim i svjetskim pozornicama oduševljava raznovrsnu publiku različite dobi i posvuda reprezentira ono najbolje što je kroz povijest iznjedrilo nacionalno biće.
Posjetitelji ovog koncerta, pozdravljali su dugotrajnim pljeskom svaku točku, nastupe plesača i pjevača u slavonskim, ličkim, podravskim, dalmatinskim, istarskim i drugim tradicionalnim narodnim nošnjama Hrvatske.
Udruga „Tamburaški orkestar Neum", organizator ovog jedinstvenog i oku ugodnog koncerta, dala je turističkoj ponudi Neuma jednu kulturno-umjetničku manifestaciju, koja će se svakako dugo pamtiti.
"2 u 1"LADO je vrhunski plesni ansambl, ali i izvanredan folklorni zbor, sposoban izvesti program narodnih plesova i pjesama u jednoj večeri, a već idući dan se predstaviti reprezentativnim vokalno-instrumentalnim programom. 37 vrhunskih umjetnika koji istodobno plešu i pjevaju na najvišoj umjetničkoj razini.15 virtuoznih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.
Plesni repertoar s više od 100 koreografija koje predstavljaju zadivljujuću različitost plesova, pjesama i nošnji na tako malom prostoru kao što je Hrvatska i to zahvaljujući mediteranskim, alpskim, panonskim i balkanskim utjecajima.
LADO je "putujući muzej" koji posjeduje više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina.
60 godina djelovanja gotovo 5000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta, tridesetak nosača zvuka snimljenih na najvišoj produkcijskoj razini, i još puno toga. Dovoljno je reći LADO, a njihova bogata povijesna tradicija i dojmovi posjetitelja će Vam otkriti zbog čega je sinoć Neum zasjao u punom sjaju, riječima se ne može opisati, jednostavno to treba osjetiti.