Kako će se liječiti ljudi iz Neuma, prelaziti granicu s RH...?!

... s kojima će se suočiti stanovnici ovog jedinog primorskog gradića u BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što će se dogoditi za petnaestak dana.

Prijelaz granice

U dopisu koji je upućen predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ravnatelju Uprave za neizravno oporezivanje Miri Džakuli i ravnatelju Granične policije BiH Vinku Dumančiću upozorava se kako bi ovaj gradić mogao ostati potpuno izoliran, bilo da se radi o prijelazu državne granice, carinjenju određenih roba u Neumu i iz Neuma nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, odlasku na liječenje, školovanje, svakodnevni posao. 
"Tražimo da nas izvijestite kakav je dogovoren režim prelaska preko državne granice na graničnim prijelazima za građane Neuma koji prelaze državnu granicu više puta u pojedinim danima. Moraju li se svaki put podrediti režimu kontrole, kao i oni koji prelaze jednom u nekoliko dana, ili oni koji dolaze ili prolaze kroz Neum jednom mjesečno ili godišnje", navodi u pismu načelnik općine Živko Matuško.

Šutnja svugdje

On tvrdi da do sada nije dobio nikakve odgovore od vlasti BiH. Dodao je da ostaje nejasno hoće li građani Neuma imati olakšavajući model prijelaza granice kao što je posebni prometni trak. 
"Što je s vozilima hitne pomoći i odvozom bolesnika do mostarskih bolnica, kakav će biti njihov status pri nadzoru prigodom prijelaza preko granice. Što je s djecom koja svakodnevno idu u školu u Metković autobusnom linijom, je li za njih dogovoren neki olakšavajući način prijelaza državne granice", pita Matuško i dodaje kako je nejasno što će biti s pograničnim propusnicama za žitelje Neuma.

vecernji.ba