Hoće li Neum nakon 32 godine biti povezan s ostatkom BiH?

cesta prema neumu
cesta prema neumu
...(HNŽ) Denis Lasić trebali bi se dobro zacrvenjeti, jer na gradilište cestovne komunikacije od Stoca ka Neumu još nisu upućeni strojevi koje će konačno dovršiti taj naš Skadar na Bojani, u što se u ove 32 godine (?!) pretvorila gradnja ceste ka moru i strateško povezivanje primorja s ostatkom države, piše Dnevni avaz.

Iako je gradnja definitivno obećana za lipanj ove godine, osiguranim sredstvima Svjetske banke i Europske investicijske banke (EIB), što je odlična vijest, sve odmahujući glavom mudri Hercegovci vele da su ovdje naučili da ne vjeruju ni kad nešto vide!

A kako i ne bi kad je gradnja ceste od Stoca do Neuma počela uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu! I uzalud je autor ovih redova u funkciji glavnog urednika još lani slao jaku novinarsku ekipu, situacija je ista kao i prije deset ili petnaest godina kada su reporteri Dnevnog avaza, također, ovuda lutali i pisali o nedopustivoj činjenici da Neum s ostatkom BiH nije povezan magistralnom cestom, već kozijom stazom!

Tako su se uoči prvosvibanjskih praznika kolone auta Bosanaca i Hercegovaca, ali i stranaca (neki da bi izbjegli doljanske gužve i maltretiranja, a neki zbog isteka dokumenata), uputile u avanturu zvanu Svitava i Titovim stazama u vožnji mnogo sličnijoj utrci Pariz - Dakar nego normalnom putu ka moru - pokušale doći do našeg parčeta Jadrana.

Riječ je o veoma uskom, asfaltiranom, ali i izrupanoj cesti koji, s obzirom na ambijent, veoma podsjeća na scene kultnog "Kuma" na Siciliji. Nakon skretanja poslije Višića i Dračeva kod Čapljine, cestom se preko Svitave penjete iznad Hutovog blata pa prema Hrasnu, Babinom Dolu, Brštanici, Cerovu, Cerovići, Donjem Selu i Hutovu... I dalje ka Neumu. Signalizacija je užasna pa nije teško zalutati i put završiti na mjestu gdje pasu krave! Groblja pored kojih prolazite šalju zlokobnu poruku.

Zato brzina ovdje ne smije biti veća od 40 kilometara na sat, osim ako ne želite da hercegovački krš vidite iz neke neobične perspektive. A budete li putem sreli autobus, ovisno o adetu, učit ćete sve što znate iz Kur'ana ili se krstiti. No, da je put završen, automobilom bi se moglo voziti brzinom od 80 kilometara na sat i od Stoca do Neuma stizalo bi se za dvadesetak minuta! Nisu li ovakve uštede najveći nacionalni interes svih naroda u BiH?

Helem, od zavoja do zavoja, od slaloma do spusta i popratnih rupa, lako spoznajete važne činjenice i izračunate da je u Sarajevu plaćeno toliko seminara o gradnji luke Neum i romantičarskih predstava o povijesnoj Bosni kao pomorskoj sili, toliko je potrošeno na ručkove sudionika raznih konferencija, a milijuni popijeni u ministarskim uredima, da smo asfalt mogli "pružiti" i preko mora ili ga pak iskopati ašovima. Ali, avaj! Ovako, u Neumu ste poslije više od sat vremena teške vožnje. Djetetu ćete prvom prilikom salijevati stravu, a vašem četverotočkašu automehaničar se već raduje.

Nedopustiva je činjenica da Hrvatska, primjerice, planira da ulaže stotine milijuna eura u gradnju Pelješkog mosta radi povezivanja svoje teritorije, a mi još nismo dočekali ni upotrebljivu cestu kojim bismo iz unutrašnjosti mogli stići do svog mora.

Iako posao s gradnjom ceste ka Neumu nisu završile sve dosadašnje vlade, pa ni ona Nermina Nikšića (SDP), koji se toliko voli hvaliti svojim liderskim uspjesima i cestogradnjom, Vlada SDA - SBB - HDZ, s Novalićem na čelu, mora ispraviti ova apsurd i staviti točku na priču koja gazi svoju četvrto desetljeće. Onome tko sagradi ovaj i druge važne ceste, slobodno halalite svoj glas!

Značaj za Stolac i rast cijena objekata u zaleđu Neuma
Da se ne govori o razvojnim šansama juga BiH, o značaju spomenute ceste za pomalo zaboravljeni Stolac, zaleđe Neuma, pa i sam Neum, cijena objekata i zemljišta u neumskom zaleđu ozbiljno bi porasla, turistička ponuda mogla bi se proširiti, domaćih i stranih turista bilo bi više, a onda i novih hotela, apartmana, trgovina i restorana. I eto radnih mjesta. Dobra izborna kampanja, zar ne?

Počela sezona u Neumu
Usprkos nepostojanju direktne ceste prema Neumu i kiši, tamo su ovaj Prvi svibanj proveli brojni bh. građani. Ali, tu su i turisti iz daleke Koreje, Bugarske, sve je više Francuza, Slovenaca i Bugara.

Posebno je bilo živo u „Grand hotelu" Neum gdje se poslije dosta ulaganja traži krevet više. Sezona je, izgleda, krenula u velikom stilu. Turistički radnici, ali i uprava gradića kažu da povezivanje Neuma s ostatkom BiH i zbog ovih razloga mora biti ključni prioritet Vlade FBiH.