HKUD Humski glas i linđo uskoro na listi UNESCO-a

... izgovora i prepreka. To je i poruka s 5.večeri hrvatskog folklora Neum 2012. To je već postala prepoznatljiva manifestacija koja svakog ljeta, večer uoči tradicionalnog Etno festa Neum, na plaži hotela Zenit u Neumu okupi više stotina folklorista iz cijele BiH i RH koji rade na očuvanju hrvatskih narodnih običaja i kulture.

Svečana povorka svih HKUD-ova, sudionika ove manifestacije, krenula je i preko rive dr. Franje Tuđmana stigla do velike pozornice na plaži hotela Zenit gdje je izvedbe starih običaja Hrvata, igru, pjesmu i plesove pratio veliki broj gledatelja.

Zalog naraštajima

"Neka ovo ostane kao zalog za čuvanje svim našim budućim naraštajima. Ovo je večer hrvatske kulture koja i u ovim teškim vremenima ne gubi na vrijednosti. Ovo je najbolji način da pokažemo tko smo i odakle smo, poručio je neumski načelnik dr. Živko Matuško. Voditelj programa bio je Branko Uvodić.

Manifestaciju je obilježila i vrijedna informacija. Naime, HKUD "Humski glas" Neum kandidirao je svoj tradicionalni ples "Linđo" za upis u registar UNESCO-ove kulturne baštine. Time bi ovaj poznati ples uskoro trebao biti i zaštićen kao dio kulturne baštine, a što ovom društvu, cijelom Neumu i Hercegovini donosi veliko priznanje.

Nastupili su HKUD-ovi: „Hutovo" Hutovo, „Tamburica Velimirovac" Našice, „Husino" Tuzla, „Uzdol" Prozor-Rama, „Ravnica" Oštra Luka, "Dukat" Svinjarevci, „Kralj Tomislav" Tolisa Orašje, "Rudine Vidoši" Livno, "Zvona Zagore" Mirlović Zagora.Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Neum, a ovo je i dio programa obilježavanja Dana općine Neum. Nakon folklorista na scenu je stupio poznati pjevač Krunoslav Kićo Slabinac koji je do dugo u noć publiku držao na nogama.

Izvor: Vecernji.ba