Francuzi okupiarli neumske plaže

Sezona u hotelu Sunce je, prema riječima Davora Krešića, direktora prodaje i marketinga, počela prije skoro dva mjeseca. Ovaj hotel je doslovno pun i radi s više od 95 posto kapaciteta.

''Imamo turiste iz osam različitih država, s tim da prevladavaju Francuzi, kojih je više od 60 posto od ukupnog broja gostiju, tako da se može pohvaliti da radimo punom parom'', kazao je Krešić.

Nedostaje soba

Budući da je 90 posto rezervacija i najava za ljeto već pristiglo, Krešić se nada da bi ova sezona, za razliku od prošle, mogla biti bolja za 3 do 5 posto.

''Nama je navala sada najveća, hotel je prebukiran i u minusu smo sa sobama. Gledajući sveukupno, bolje smo popunjeni u travnju, svibnju i lipnju, jer smo orijentirani na grupni kongresni turizam, a malo nam je već problem popuniti hotel u srpnju i kolovozu. Iako imamo dobar hotel, ipak, gosti ne dolaze zbog samog hotela, nego zbog cjelokupne ponude, no to je već problem kako lokalne vlasti, tako i županijske'', kaže Krešić.

Kada je riječ o cijenama, one su u ovom hotelu ostale na razini prošlogodišnjih, s tim da se često nude različite akcije poput akcije '7 jednako 6' koja gostima, koji plate šest noćenja, nudi sedmo noćenje besplatno.

Početak sezone 19. lipnja

Kako je za Dnevni list kazao direktor hotela Zenit Ivan Lakić, u ovom hotelu trenutačno boravi oko 250 turista, što znači da je popunjeno oko 80 posto kapaciteta. Inače, kaže Lakić, sezona u Neumu počinje poslije 1. svibnja, ali tada se govori o predsezoni kada gosti u ovaj hotel dolaze većinom radi seminara, simpozija te ekskurzija.

''Sezona kod nas počinje oko 12. lipnja, a službeni početak ljetne turističke sezone je 19. lipnja kada će u Neumu u organizaciji Ministarstva turizma i okoliša HNŽ-a biti upriličeno službeno otvaranje sezone'', naglašava Lakić.

I u hotelu Neum zaposlenici su osjetili poboljšanje u odnosu na prošlu godinu. U ovom hotelu gosti su uglavnom strani, a najviše ih je doputovalo iz Češke, Poljske i Njemačke. Domaći turisti očekuju se nakon završetka školske godine, a pored velikog broja građana naše zemlje, koji na moru provode i do deset dana, neumske plaže punit će još veći broj tzv. vikendaša, koji se na moru zadržavaju tek dan-dva, piše Dnevni list.