FOTO  16. Hrvatski glazbeni festival ''Etnofest Neum 2011'' oduševio BiH i regiju

Etnofest, Neum

Iako nema natjecateljski karakter svi su izvođači, a njih je pozornicom na plaži hotela ''Zenit'' u Neumu prošlo dvadeset i troje, dali svoj maksimum, kao da se natječu za neku od najprestižnijih nagrada u životu, što je rezultiralo odličnim izvedbama, kreacijama i performansima na pozornici, pred više od 2000 oduševljenih posjetitelja.

Brojna publika, među kojima su bili gosti i uzvanici iz BiH i Hrvatske, sve je nagrađivala dugotrajnim pjeskom i ovacijama pojedinim izvođačima. Okupljene su u najprije s programom upoznali voditelji Mario Sedmak i Tea Kuzmanić, nakon čega se obratio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.

''Želio bih večeras sa ovoga mjesta, sa obale Jadranskog mora, u ime općine Neum i u svoje osobno ime podraviti sve okupljene, kao i sve one koji nas gledaju putem malih ekrana i slušaju putem radijskih prijenosnika. Nošeni valovima naših dobrih želja, truda i rada za promociju Neuma i cijele Bosne i Hercegovine, po 16. put uživat ćemo zajedno u Hrvatskom glazbenom festivalu ''Etnofest 2011'', koji je postao prepoznatljiva manifestacija ne samo u Bosni i Hercegovini i regiji, nego i dosta šire. Ovo je jedna manifestacija koja je jako značajna za Neum, ovo je svehrvatski događaj koji predstavlja naše zajedništvo.'' - poručio je u svom obraćanju načelnik Matuško, koji je iskoristio priliku i javno svim Neumljanima čestitao Dan općine i blagdan Gospe od zdravlja.

Brojne glazbene zvijezde iz BiH i Hrvatske nakon nastupa su izražavale pohvale za organizaciju i reakciju publike, te zadovoljstvo samim ozračjem koje prati festivalska događanja.

"Što godine prolaze ja sam izgleda sve mlađi, pa mi je ovih 16 godina prošlo kao brzi vlak. Meni su Neum i Hercegovina kao moja Istra i tu se osjećam kao doma.'' - komentirao je Istrijanin Livio Morosin, koji je nastupio nastupio na svih dosadašnjih 16 izdanja neumskog festivala.

Direktor festviala Tomislav Šojat također je pohvalio organizaciju, koja, po njegovim riječima, iz godine u godinu dostiže sve veću kvalitetu, posebice zahvaljući naporima koje ulaže općina Neum i brojni volonteri koji su dali svoj maksimum kako bi i ovogodišnji Etnofest protekao u najboljem redu.

Posebne ovacije publike i cijele neumske rive dobio je kralj dijaspore Mate Bulić, koji je nastupio sa pjesmom ''Domu mom'', kao i Neno Belan sa pjesmom ''Nedir nad morem plavim'', potom Teška industrija, Dalmatino, Gazde, Trio gušt, Slavonski dukati...

I preostali su izvođači imali zapažene nastupe, a publika ove godine, osim navedenih, imala priliku čuti izvedbe Nene Belana, Dražena Žanka, Gracie, Jasmina Stavrosa, Dalmatina, Livia Morosina i Alena Vitasovića, Daniela, Živog blata, Marine Tomađević, Đuke Čaića, Brune Krajcara, Daria Plevnika, Franke Dedović, Ine Tadića, Matee Picukarić, Pere Križanovića, Marina Previšića, Darive, Veljka Rašića i Zdenka Damjanovića.

U publici, koja je na plaži hotela ''Zenit" pratila 16. Etnofest Neum 2011 bili su brojni gosti u zvanici iz kulturnog, političkog, vjerskog i športskog života. Najbrojnije je bilo izaslanstvio HDZ-a BIH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, a u izaslanstvu su još bili Borjana Krišto, Dragan Vrankić, Nevenko Herceg, Bariša Čolak, Ljubo Bešlić... Nazočni su bili i načelnici susjednih općina, kao i gosti iz Republike Hrvatske.

Po završetku programa sudionici festivala o brojni gosti druženje su nastavili u ljetnoj bašti hotela ''Zenit'', gdje se u pjesmi i plesu uživalo do dugo u noć, a gdje su se mogli čuti komentari brojnih glazbenih zvijezda kako sa velikom radošću iščekuju izdanje 17. Etnofesta, kako bi se ponovno okupili i zajedno uživali kao i svih dosadašnjih godina.