Dolazak EU-a na granicu u Neumu reaktivira novu šoping groznicu

Četiri sata prije nego što će plava zastava Europske unije podići na graničnom prijelazu Klek - Neum, prostoru između BiH i RH, oko kojeg su se službeni Zagreb i Sarajevo posljednjih godina najviše sporili, granični policajci, carinici..., nervozno su zatezali kravate, svježe ispeglane odore, laštili cipele, službene značke... Svjesni su da od ponoći 1. srpnja 2013. godine oni čuvaju vanjske granice Europske unije i da će im se najmanja pogreška, pa čak i ona na vizualnom izgledu, promatrati drukčijim očima od njihovih šefova u Zagrebu ili Bruxellesu. "Vidi nove pečate", diktirao je zapovjednik graničnog prijelaza mlađim kolegama posljednje naputke pred službeno otvaranje svježe obnovljenog "EU graničnog prijelaza", dok je pogledavao je li svjetleća signalizacija na kojoj piše za "Putnike EU-a" i "Ostali putnici" funkcioniraju. Djelatnici Granične policije BiH i carine koji na ovom graničnom prijelazu sjede tik uz kolege iz Hrvatske sve su to s nekom dozom "zavisti" lijeno promatrali. "E, i mi ćemo ovako za 50 godina", ispalio je šalu jedan od bh. graničara koja je naišla na opći smijeh ostalih kolega.

Dok na graničnom prijelazu Klek - Neum vlada mala svečarska atmosfera, tri kilometra dalje u Neumu turisti, mahom iz Bosne, lijeno šetaju ulicama zureći u poluprazne kafiće, koji ih mame šarenim ponudama pića, sladoleda, koktela... Opća kriza učinila je svoje, rijetki svraćaju u njih, a priča o dolasku Europske unije zanima ih samo u onom segmentu koji se odnosi na budući prijelaz granice i strožu kontrolu robe i putnika. "Što ja imam od toga što Hrvatska ulazi u EU, samo ću koji satak više čekati na granici", kratko je dometnuo Mirsad koji je sa suprugom i djetetom iz Zavidovića došao pet dana provesti na neumskim plažama. Za razliku od njega, neumski ugostitelji, razočarani ovoljetnim lošim početkom turističke sezone, nadaju se kako će upravo iz turističkog bazena Bosne doći najveći broj gostiju. "Ovo je krenulo loše, a nadamo se da će kad Hrvatska uđe u EU, situacija biti bolja. Mi smo jeftiniji, ali i lošiji s ponudom, možda bude bolje ostatak ljeta", nada se Darko, konobar u najfrekvetnijem dijelu neumskog hotela "Sunce". Iako DJ jačanjem decibela pokušava namamiti prolaznike, već oko 23 sata gužva je splasnula. Poslovni optimizam ugostitelja dijele i neumski trgovci koji su "načičkali" brojne trgovine duž magistrale. Nadaju se da će nižim cijenama probuditi shopping groznicu koja je u Neumu vladala nekoliko godina nakon rata.

Na graničnom prijelazu Klek - Neum, pola sata prije službenog ulaska Hrvatske u EU, policijski i carinski šefovi daju posljednje naputke svojim kolegama. "Od ponoći je razumljivo stroži nadzor. Dolaze nam novi pečati s oznakama EU-a, radi novi sustav i regulacija prometa će biti drukčija, a kamioni koji prolaze kroz neumski koridor u budućnosti bit će zapečaćeni do ponovnog ulaska u Hrvatsku", nabraja nove granične propise šef graničnog prijelaza Alen Jakić. Još nekoliko automobila propušteno je po starim pravilima, a točno u ponoć policija i carinsku službenici uvode novi režim. Policija tvrdi da će to biti brza i jednostavna granična kontrola koja obuhvaća provjeru identiteta osobe uvidom u isprave propisane za prelazak državne granice, u pravilu osobne iskaznice, što u praksi predstavlja vizualnu provjeru identiteta. Neće biti skeniranja tih isprava. Osim u određenim situacijama i sumnjama ako je to zaista prijeko potrebno, obavit će se dodatna, odnosno temeljita provjera.

Vecernji.ba