FOTO  Besplatnim dermatološkim pregledima u Neumu odazvalo se 218 građana

Neum, dm, sunce

...od kojih je čak 132.000 melanoma, ozbiljan su znak da šira javnost više pažnje treba usmjeriti na sigurno izlaganje sunčevim zrakama, pravilnim načinima zaštite, te o važnosti redovnih dermatoloških pregleda.
Porast broja oboljelih od melanoma bilježi se i u Bosni i Hercegovini, te s tim u vezi najveći lanac drogerija u BiH, dm drogerie markt realizuje kampanju „Djeca sunca", koja ima za cilj informisati javnost o značaju adekvatne zaštite kože prilikom izlaganja suncu i o važnosti redovnih dermatoloških pregleda. U okviru ove društveno odgovorne kampanje dm je upriličio edukativno-zabavne događaje pod nazivom „Sunce, ti i ja" na poznatim kupalištima u BiH.
Nakon Sarajeva, Banja Luke i Tuzle kompanija dm je na plaži ispred hotela Sunce u Neumu obezbijedila za sve zainteresovane posjetioce besplatne preglede kože kojima se odazvalo ukupno 218 građana, a kod 55 osoba verificirane su promjene na koži zbog kojih su upućeni na daljne pretrage. Pažnju posjetilaca privukla je i UV kamera zahvaljujući kojoj su otkrili kako im koža zaista izgleda obasjana sunčevim zrakama.

„Iz godine u godinu sve više osoba učestvuje u akciji besplatnih dermatoloških pregleda koje dm organizuje na popularnim kupalištima što nam je pokazatelj da realizacijom ove aktivnosti doprinosimo tome da javnost prepoznaje opasnost štetnog UV zračenja. Navedenim dermatološkim pregledima kao i sniženjima asortimana za zaštitu od sunca u dm prodavnicama, našim kupcima i svim građanima želimo pokazati kako dm brine za njihovu ljepotu ali i zdravlje."- kazala je članica Uprave dm-a Admira Isaković.

Prema riječima dr. Branke Sivrić i dr. Ane-Marije Sulić, spec. dermatovenerologije kožni tumori su najčešće posljedica pretjeranog izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite, te je stoga nužno promijeniti svijest građana o opasnostima UV zračenja i o obavljanju dermatoloških pregleda.

„Važno je da naše najmlađe educiramo kako bi stekli zdrave navike od malih nogu jer je utjecaj UV zračenja na ljudski organizam kumulativan. Znanost je dokazala da koža sve pamti, a štetne posljedice prekomjernog izlaganja suncu u toku djetinjstva odražavaju se tek u starijoj dobi."-dodala je dr. Branka Sivrić, spec. dermatologije i venerologije.

Brojni posjetioci ovog događaja zabavljali su se učestvovanjem u igrama i osvajanju vrijednih nagrada. Mališani su u veselom kutku na zanimljiv način dobili korisne savjete o zaštiti kože za bezbrižno igranje na suncu.
„Veseli nas ovoliki interes mladih ljudi za zdravlje, pogotovo što vidimo da su svi jako osunčani, a uz pregled ih i educiramo kako se pravilno zaštititi od sunca." - naglasila je dr. Ana-Marija Sulić, spec. dermatologije i venerologije.
Veliki broj građana podržao je kampanju „Djeca sunca" te su za vrijeme njenog trajanja kupovinom 2 ili više proizvoda za sunčanu njegu kose i tijela ostvarili do 20% popusta i na taj način dali svoj doprinos donaciji ručnih dermoskopa Udruženju za prevenciju i zaštitu od raka kože „Melanoma u BiH".