Neretvi prijeti ekološka katastrofa

Bakteriološke analize donose crne rezultate, a jedina pozitivna stvar leži u tome kako Neretva nije kemijski i fizikalno onečišćena. Ekološka svijest građana na slaboj je razini jer nitko ne brine o očuvanju okoliša koje je sada postalo krajnje važno. Nastavi li se ovakva situacija, rijeka Neretva, koja je nekada bila jedna od najčišćih rijeka, mogla bi doživjeti veliko onečišćenje.

Bakteriološki nalazi

Bakteriološka ispitivanja iz godine u godinu donose negativne činjenice i visoku razinu bakterija u rijeci Neretvi na području Mostara. Prema informacijama dobivenih nakon istraživanja, u rijeci Neretvi nalazi se ukupno 22.000 bakterija, čiji maksimalni broj ne bi trebalo premašiti 2000. Nesavjesnost građana, ali i otpadne i kanalizacijske vode jedni su od glavnih razloga ove poražavajuće analize.
- Istina je da je Neretva uistinu onečišćena. Glavni razlog leži u činjenici kako se u nju pušta kanalizacija, što pridodaje njezinom velikom onečišćenju, kazala je doc. Lejla Riđanović, mikrobiologinja i ekologinja.

Upravo zbog kanalizacije i otpadnih voda Neretva je iz godine u godinu je sve onečišćenija i njezina bakteriološka analiza sve je lošija.
Riđanović tvrdi kako je važno ugraditi pročišćivače koji bi barem malo smanjili ovaj uvelike prisutan problem u rijeci Neretvi kojoj bi mogla zaprijetiti katastrofa nastavi li se njezino zanemarivanje.

- Pročišćivači su jedina pomoć rijeci Neretvi i oni su uistinu bitni za nju, ali po tom pitanju još ništa nije učinjeno, kazala je Riđanović.
Prilikom njihove ugradnje broj bakterija bi se zacijelo smanjio i Neretva bi se koliko-toliko mogla sačuvati od katastrofe koja joj prijeti. Naime, Riđanović ističe kako su različite vrste bakterija nađene prilikom analize. Upravo te bakterije mogu dovesti do ljudske zaraze, odnosno velikog oboljenja. Rijeka Neretva poznata je po brojnim aktivnostima koje se obavljaju u njoj. Rafting, kupanje, ribanje samo su neki od svakodnevnih aktivnosti bez kojih bismo mogli ostati.
- Iako Neretva ima moć samopročišćivanja, toliku količinu onečišćenja ne može podnijeti. Zato je uistinu važno da se učini nešto po tom pitanju da bi se Neretvi barem malo vratio stari sjaj, kazala je Riđanović.

No, osim Neretve, onečišćenja ima i na Buni i Bunici, no u nešto manjem obliku nego što je to izraženo u Mostaru na pojedinim njezinim dijelovima. Buna i Bunica za sada su u još dobrom stanju, no njima bi uvelike mogao naštetiti projekt "Gornji horizonti", odnosno gradnja hidroelektrane u Dubrovniku koja bi uvelike naštetila samoj dolini Neretve, ali i području čitave Hercegovine koje bi tim projektom presušilo i postalo jedna pustinja. Iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice preusmjerila bi se tako ogromna količina vode, viša nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru. To znači kako bi sam projekt imao velik utjecaj na ekologiju i hidrologiju Hercegovine koja bi mogla presušiti.

- U slučaju da ovaj projekt izazove samo reakciju smanjenja vodostaja u rijeci Neretvi, to je već negativno, a ne nešto drugo što nas očekuje, kazala je Riđanović.

Svijest građana

Iako se građane poziva kako bi trebali imati više ekološke svijesti te zaštititi rijeku Neretvu koja je važan čimbenik poljoprivrede, turizma, brojnih ostalih aktivnosti, izgleda da se nitko ne želi potruditi kako bi se Neretva konačno zaštitila te kako bi joj se vratio stari sjaj koji je nekada imala.

- Smatram da je uistinu krajnje vrijeme da se nešto učini po pitanju očuvanja i pročišćenja rijeke Neretve, kazala je za kraj Riđanović.

Piše: Ljubica Grubišić / Dnevni list