Neretva je zagađena za kupanje

Navedeni zavod ove godine, zbog nedostatka financijskih sredstava, nije radio analizu rijeke, a zaključak da je Neretva zagađena za kupanje Habul je dao na osnovi rezultata prijašnjih godina, kada su analize urađene. Da su dobili novac od Vlade HNŽ-a, naglašava Habul, oni bi napravili analizu.
Katastrofalno stanje


- Analizu Neretve ove godine nismo radili jer projekt nije financiran, a prošle godine smo testirali mali dio. No, rezultati analiza koje smo radili proteklih 10-12 godina, u ljetnom razdoblju su uvijek pokazivali katastrofalno stanje. Znači, voda u središnjem dijelu grada uvijek je spadala u 3. i 4. kategoriju vodotoka i u svakom slučaju nije za kupanje, kazao nam je Habul.
Kaže kako je uvjeren da se stanje u Neretvi nije moglo promijeniti za ovo vrijeme za koje nisu radili analizu, jer nisu postavljeni nikakvi pročistači niti bilo što drugo što bi vodu Neretve moglo pročistiti.   
- Ako ništa nije rađeno na poboljšanju, stanje ne može biti bolje. Naprotiv, može biti samo lošije, jer danas ima više priključaka otpadnih voda, ističe Habul.
I dok se građani Mostara bore s visokim temperaturama koje često prelaze 40 stupnjeva, ne mogu pronaći spas u ovom daru prirode, o kojemu je, čini se, davno trebalo povesti računa. Tako bi se umjesto u gradskom bazenu mogli hladiti u zelenoj rijeci, čijoj se ljepoti dive turisti iz cijeloga svijeta. S obzirom na ovo stanje, teško da će se netko okupati u vodi za koju Habul kaže da je zagađena za kupanje od Carinskog mosta pa sve do izlaza iz grada.
- Znači, kada smo radili analize, bila je zagađena svaka lokacija: Titov most, Bunur, Stari most, Carinski i Lučki most. Voda je zagađena i kod romskih naselja i to sve spada u treću kategoriju vodotoka.

Ekološki incident


Habul nam objašnjava kako postoje četiri kategorije vodotoka:
- U prvu kategoriju spada voda za piće koja sadrži jako malo bakterija. Druga kategorija je otprilike malo čišćeg vodotoka i nema velikih zagađivača. U trećoj kategoriji vodotoka, kakva je Neretva, već se vidi da su zagađivači veliki, dok je vodotok četvrte kategorije u potpunosti zagađen.
I dok je ovo ekološki incident vrijedan pažnje cijele države, za Neretvu nisu izdvojena osnovna sredstva za analizu koja bi, ako već ne mogu popraviti ovu prirodnu katastrofu, barem dala točan i precizan uvid u stvarno stanje.

Piše: Martina Ćurić/dnevni list