Nema orača do Hercegovca

Ovo zanimljivo natjecanje ima dugu tradiciju u drugim zemljama, dok se kod nas održalo prvi put nakon rata. U višesatnom natjecanju, plugove je odmjerilo četrnaest orača iz cijele Hercegovine, a najuspješniji među njima bio je Zoran Bogdan, dok su na drugom i trećem mjestu završili Ivan Jurić i Krunoslav Čović.

Natjecanje se odvijalo prema pravilima Svjetske oračke organizacije, a  voditelj programa bio je Ivo Juras, dipl. ing., voditelj Odjela za mehanizaciju pri stručnoj savjetodavnoj službi Republike Hrvatske.

Organizator je prvog natjecanja orača Hercegovine Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, a pokrovitelj Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, čiji je ministar Damir Ljubić i otvorio ovo natjecanje.

Cilj je organizatora nastavak ovog natjecanja na državnoj razini, kako bi i Bosna i Hercegovina mogla u skoroj budućnosti postati član Svjetske organizacije orača te sudjelovati na Svjetskom prvenstvu 2012. godine, kad će domaćin najboljim svjetskim oračima biti Republika Hrvatska, tj. Biograd.

slobodna dalmacija