Nema novca, pa zašto sebi ne smanje plaće?

Na Vladinu udaru će se naći socijala, sport, mediji, izbjeglice, studenti, sveučilišta... kojima će se drastično skresati sredstva, a neki će u potpunosti ostati bez novca. Vlada je odlučila srezati svima primanja, osim samima sebi. 

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

Njihov prijedlog, kako su nam još ranije tvrdili zastupnici u županijskoj Skupštini, neće dobiti potporu. Nijedna parlamentarna skupina ne namjerava to podržati.

Nemaju hrabrosti


U Vladi su to svjesni, ali ne žele ništa učiniti po tom pitanju, već samo javno tvrde kako nema novca, kako se slabo puni proračun i slično. Međutim, ne žele smanjiti primanja. Provode nepopularne mjere i to na način da uzimaju sredstva onima kojima je to potrebno, a sebi ne diraju. Ostavljaju bez novca one koji ništa nemaju, a ministrima koji primaju više od 3000 maraka ne diraju plaće. Stoga se postavlja pitanje zašto to ne učine i to tako da smanje primanja svim korisnicima županijskog proračuna, čime bi mogli popuniti rupe u proračunu.

Neka pođu prvo od sebe samih i smanje plaće za 15-20 posto, a zatim srežu za 10 posto i ostalim korisnicima. Na taj način bi se pokazala želja i volja vladajućih da riješe postojeće probleme, kao i briga za proračunske korisnike.
Zastupnik SDA Šerif Špago smatra da bi to bila dobra ideja jer bi se njome riješilo dosta toga.

- Iz proračuna se vidi da se jedino smanjenjem plaća mogu isfinancirati i druge obveze u županiji, kao i transferi za visoko obrazovanje, sport... Znači, samo se na plaćama može uštedjeti, jer plaće čine 80 posto županijskog proračuna, kaže Špago.
Na pitanje hoće li on to predložiti i na sjednici županijske Skupštine kad se bude raspravljalo o rebalansu, Špago je odgovorio kako se rebalans skoro neće naći pred zastupnicima.

Čeka se nova Vlada


- Od ove inicijative vjerojatno neće biti ništa sve dok se ne formira nova Vlada. Koliko imam informacije, stav većine stranaka je da se ne ide u rebalans proračuna sve dok se ne uspostavi nova Vlada. Isto tako, inicijativa treba biti potkrijepljena svim procedurama i zakonskim propisima, smatra Špago. 

Prema njegovom mišljenju, plaće treba smanjiti u nekom realnom omjeru.
- Sve je još na razmišljanju, ali mislim da se samo smanjenjem mogu ispunjavati obveze, rekao je zastupnik SDA.

Špagin prijedlog, kako doznajemo, vrlo lako bi mogao dobiti potporu većine zastupnika koji su svjesni postojećeg stanja u kojem se županija nalazi. Potrebno je praviti mjere štednje, a prvo treba poći od sebe. To sadašnji saziv Vlade nije činio.