FOTO  Nedostaje 6.500 potpisa kako bi bila spriječena agonija Hutovog blata

Vlasti na razini BiH, Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije totalno se neodgovorno odnose prema prirodnom i ornitološkom rezervatu Hutovo blato, koje se prostire na površini od oko 7.000 hektara na području opština Čapljina i Stolac.

>>>Peticiju možete potpisati na ovom linku!<<<

Već godinama izostaje bilo kakva aktivnost brojnih subjekata u BiH na zaštiti Hutovog blata, koje se nalazi na globalnoj listi močvarnih područja od interesa za cijeli svijet.

"Stravično danas izgleda Hutovo blato. Vjerojatno prvi put nakon njegovog postanja čovjek ga može proći 'uzduž i poprijeko'. Ništa nije ostalo od nekadašnje ljepote i vrijednosti značajnih ne samo za lokalno stanovništvo, nego i za svijet. Proći će godine i godine da se ovdje 'majka priroda' oporavi. Valjda neće proći godine i da odgovorni pronađu način i sredstva za revitalizaciju Hutovog blata", kaže Aco Dragićević, nekadašnji tajnik Turističkog društva "Škrka", koje su na inicijativu Turističkog saveza općine Čapljina zajednički formirale mjesne zajednice Gnjilišta, Klepci i Prebilovci.

Ono što ne čini aktualna vlast, učinila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), koja je pokrenula medijsku kampanju za zaštitu Hutova blata uz potpisivanje peticije.

Učinjeno je to nakon desetljeća duge nebrige o ovom prirodnom dragulju. Peticija, koja je objavljena u prosincu prošle godine na službenoj internet stranici Parka prirode Hutovo blato, potpisuje se do 2. veljače ove godine. Do sada je peticiju potpisalo skoro 3.500 posjetitelja web stranice, a neophodno je 10.000 potpisa.

Dragićević ističe da je do povećanja broja potpisa došlo nakon što je agencija Srna nedavno objavila informaciju da je hitno potrebno prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi WWF predao peticiju predstavnicima županijske i federalne vlasti, sa zahtjevom da se odgovornije odnose prema Hutovu blatu.

Nedostaje 6.500 potpisa kako bi bila spriječena agonija Hutovog blata. Vremena je malo, pa bi svatko tko ima Internet mogao dati svoj dragocjeni doprinos i potpisati peticija

>>>Peticiju možete potpisati na ovom linku!<<<