Naše hercegovačke lubenice kvalitetom konkuriraju Grčkim

lubenica
...ove godine okomile su se i prirodne nedaće, prva je kasni mraz, pa suša...

Svjetlost i voda

Međutim, izgleda da nekom voću, poput lubenice, suša pogoduje. Marinko Merdžan jedan od vodećih proizvođača lubenice iz doline Neretve nam je rekao:"Svjetlost i voda, to njoj odgovora, što viša temperatura i više svjetlosti, kod lubenice slador je viši, piše Večernji list BiH. To je jedinstvena biljka. Visoke temperature potiču i potrošnju. Ove godine kvaliteta i potrošnja su, do sada, išle ruku pod ruku", naglašava Marinko Merdžan koji je plasmana riješio povezivanjem s domaćim trgovačkim lancem. "Poslujemo s lokalnim trgovačkim lancem. Najveći domaći lanci uglavnom su uvozili, samo je dio kupovao manje količine u Hercegovini. Preko veletržnice se plasira jedan dio, od Drvara do Trebinja i gore do Jablanice. Pored toga, tu se dogovara i plasman za dalje, utovara naručena roba, ide se i po njivama..." Osvrćući se na lošu prošlu sezonu, Marinko Merdžan kaže da nije smanjivao proizvodnju: "Od prilike, sadili smo isto, pet, šest hektara. Lani je godina kasnila. Svi proizvođači iz bivše Jugoslavije, počeli su berbu praktično u isto vrijeme, čak i Crna Gora i Albanija koje imaju nešto raniju proizvodnju. Sudarili smo se s njima, sve je došlo u istom razdoblju nastao je kaos na tržištu.

Ove godine imali smo sreću, ranije smo počeli berbu. Ja sam kamionsku berbu imao već 24. lipnja, a proizvođači koji su probirali, dopremali su lubenice na veletržnicu već od polovice lipnja. Početak je bio dobar, lubenica je krenula s 1 - 1,2 KM .

U to vrijeme dominira grčka lubenica, a ona je skupa pa se uvoz nije isplatio.

Najkvalitetnija u BiH

To je jedan razlog, a drugi je naša lubenica koja kvalitetom konkurira Grčkoj. Hercegovačka lubenica ima kvalitetu, iz Banje Luke gdje ima lubenice naručuju našu, koja odskače kvalitetom. Naša lubenica je slađa, najkvalitetnija u BiH - tvrdi Merdžan.

Dušan Musa/vecernji list