Nakon deset godina prosvjetni djelatnici idu na sistematske preglede

ucionica

Prema toj odluci, 2932 prosvjetna djelatnika trebala bi obaviti ove preglede, a iz proračuna je osigurano 100.000 maraka za ovu namjenu, piše Večernji list BiH.

Sredstva su namjenski prebačena lokalnim zajednicama, a očekuje se kako će lokalni domovi zdravlja pružiti prosvjetnim djelatnicima ovu uslugu.

U odluci se navodi kako se po zakonu sistematski pregledi moraju osigurati minimalno svake tri godine, a posljednji put je ova obveza ispunjena prije skoro deset godina, tako da je sistematski pregled bio jedan od prioriteta za ovu godinu.

Poboljšanje položaja

Kako je za Večernji list rekao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, nakon što je nizom konkretnih mjera značajno poboljšala uvjete obrazovanja i time potvrdila opredijeljenost da učenicima osigura školovanje dostojno 21. stoljeća, a njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima dobre materijalne i statusne uvjete, kako bi se mogli u punom kapacitetu posvetiti kvalitetnom poučavanju i obrazovanju učenika, Vlada HNŽ-a, donošenjem odluka vezanih za osiguranje sredstava za prijevoz učenika i sistematske preglede prosvjetnih djelatnika, nastavlja kontinuirano brinuti o obrazovanju u HNŽ-u.

- Ako je po nečemu Vlada prepoznatljiva, onda je to naš pristup obrazovanju, djeci i mladima. Osim činjenice da oko 82 milijuna KM izdvajamo za obrazovanje, u obnovu školskih objekata uložili smo dodatnih više od 10 milijuna KM.

Potpisivanjem kolektivnih ugovora, uz druge beneficije, osigurali smo povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima za 15 posto u iduće tri godine. Preuzeli smo u cijelosti od naših općina financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama, za što dodatno izdvajamo oko tri milijuna KM.

Također smo za sistematske preglede prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama u svim našim općinama osigurali 100.000 KM, što je isplaćeno ovih dana iz rebalansa 2018., a u 2019. još 100.000 KM, a naša je nakana nastaviti izdvajati sredstva u tu svrhu, čime potvrđujemo skrb o prosvjeti u svakom njezinu segmentu - rekao je dr. sc. Nevenko Herceg za Večernji list.

Što sadrži pregled

Inače, sistematski pregledi obuhvatit će laboratorijske nalaze, oftamološki pregled, RTG pluća s očitovanjem, UZV abdomena i urotrakta, EKG, pregled psihologa, pregled neuropsihijatra, pregled specijalista medicine rada, ginekološki pregled, Papa-test i vođenje medicinske dokumentacije.

Najviše sredstava pripalo je Mostaru, nešto više od 50.000 maraka, a općine su dužne u roku od 15 dana dostaviti izvješća o utrošenim sredstvima.

Iz Vlade HNŽ-a poručili su kako nastavljaju kroz socijalni dijalog sa sindikatima prosvjete raditi na poboljšanju položaja svih prosvjetnih djelatnika u županiji.