NAJORIGINALNIJI U REGIJI Uspon hercegovačkog humora

Hercegovački humor
Ilustracija / hercegovina.info

Humor je oblik zabave i vid ljudske komunikacije sa svrhom da nasmije ljude i učini ih sretnim. Podrijetlo riječi humor dolazi od humoralnog liječenja starih Grka, koji su tvrdili kako mješavina tekućina (humora) kontrolira ljudsko zdravlje i osjećaje.

Mnogi od nas žele biti u prisustvu humoristične i zabavne osobe kako bi si podigli raspoloženje i svoje vrijeme proveli u osmjehu, sreći i radosti. Kada govorimo o Hercegovcima i humoru, svima će nam prvo na pamet pasti Mostar i njegovi liskaluci. Šarmantan grad, grad vica, prepun anegdota i osebujnih likova.

Prije petnaestak godina Hercegovce je nasmijavala ekipa s Radio Širokog Brijega, s popularnom humorističnom emisijom Crtani film. Željno se iščekivao svaki novi nastavak, urnebesne komedije, izmišljenih likova i njihovih dogodovština.

Emisije poput "Izlazak u Mostar" ili "Sprovod" i fore iz njih poput "Vidi Uzarića isto Hvar", zauvijek će se prepričavati i ostati u rječniku brojnih.

Sadržaj se učitava...

No, u posljednjih deset godina dogodio se svojevrsni "novi val" hercegovačkog humora. Hercegovci su se počeli jednostavno šaliti i na vlastiti račun, što se pokazalo kao pun pogodak.

Dojma smo kako je nekako sve krenulo s eroGAGom. Najprije se ekipa iz sjene razvila kao Facebook stranica, u kojoj su se počele zbijati šale na račun Hercegovaca i njihovog mentaliteta kroz fotografije i urnebesne opise istih, opisujući hercegovačku zbilju. Polako je sve preraslo u humoristične opise hercegovačkih aforizama i žargona, koji su kasnije pretočeni u dvije zbirke "eroGAG rječnika"

Tko stoji iza cijelog projekta i dan danas za neke nije poznato, ali ni bitno. Sigurno je pak kako ekipa eroGAGA, unosi raspoloženje u svakodnevicu svih Hercegovaca.

Sadržaj se učitava...

U isto vrijeme, skupina hercegovačkih studenata pokrenula je Nezavisne intelektualce. Serijal sinkronizacija emisije "Otvoreno", s dva osebujna lika iz Hercegovine, Ninom Raspudićem te generalom Ljubom Ćesićem Rojsom, a sve je upotpunjeno s Ivom Bancem koji je bio protuteža svemu onom tradicionalnom, hercegovačkom.

Odlično "skinuti" i kako bi u Splitu rekli, "vrhunske baze", natjerali su mnoge Hercegovce na smijeh do suza. Zanimljivo je kod hercegovačkog humora, da je većinom razumljiv i zanimljiv samo Hercegovcima, jer povratak iz Elephanta i gonjenje kavada na tržnicu u Čapljinu, jednom Varaždincu nikako ne može biti smiješno.

Nakon što su izašli prvi intelektualci, sam Nino Raspudić, koji je u Intelektualcima prozvan Fino Nastupić, ostao je oduševljen. Kazao je kako mu je ovaj novi hercegovački humor na vlastiti račun pravo osvježenje, za razliku od onog bosanskog koji je već pomalo krenuo izlaziti iz mode.

Prava je šteta što se ekipa "Nezavisnih intelektualaca" razišla jer su brojni očekivali nove nastavke, koje nažalost nisu dočekali. No, uvijek ostaje dobri YouTube.

Sadržaj se učitava...

Nedugo nakon toga stiže i Ters. Facebook stranica koja svoj humor uglavnom temelji na "hakanju" i "ismijavanju" mostarske i hercegovačke zbilje, društvenih prilika i međuljudskih odnosa.

More lajkova, dijeljenja i označavanja ispod tekstova ove popularne stranice, kazuju u prilog kvaliteti sadržaja iste, koja mnoge tjera na plač od smijeha.

U popularnoj "Božanstvenoj komediji", koja se emitira u programu Laudato TV-a, itekako je prisutan hercegovački humor. Na projektu od samog početka radi ekipa iz Hercegovine, a bez popularnog "Joze iz Ljubuškog", BK je nemoguće i zamisliti.

U posljednje vrijeme sve je upotpunjeno i "Ponosom i predrasudama", koje nam donose Mile i Zdena.

Sadržaj se učitava...

Jedno vrijeme emitirala se i emisija "Mostarska vremena", koja je nastala iz Facebook grupe "Ćaltu za predsjednika Zrinje". Emisija nije dugo živjela, no i danas je mnogi rado gledaju na YouTubeu.

Onomatobleja

Razigrana mostarska triola satire i plača! Beskompromisno blejanje nad apsurdima društvene svakodnevice, bockanje drito u meso! Trojac Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović donose vam novosti iz unutrašnjosti izvanzemaljske zemlje nastojeći pritom osvijetliti puteve inflacije značenja i smisla koja nas je nepažnjom zadesila!

S frekvencija Radija Otvorena Mreža, ekipa je stigla do predstava koje bilježe odlične posjete širom Hercegovine.

Ima Hercegovina i imitatora i stand-up komičara, Igora Drlju i Ireneja Čulu.

Iako graniče s Hercegovinom, njih sigurno treba spomenuti! Veliku popularnost u posljednje vrijeme bilježe Youtuberi "Jure i Mate", iza kojih stoji Livanjski trojac Luka Mamuza, Ivan Šagolj i Zdravko Grgić Grga. Dečki koji su se bacili u videoprodukciju i bilježe sve veću popularnost, kako u Hercegovini, tako i u dijaspori.

 

Valja izdvojiti i projekte Čakarovi doci i animirani crtani film Zelenkapica, Vladimira Mikulića.Jedno je sigurno, hercegovačka humoristična scena raste iz dana u dan.