Na regionalnoj cesti R-424 Mostar - Čitluk - Ljubuški i dalje pravi kolaps

Nadležne institucije koje su zadužene za čišćenje nisu poduzele ništa pa je promet na regionalnim cestama daleko od normalnog.

Problem vozačima

Prometovanje navedenom prometnicom Ljubuški – Čitluk – Mostar posljednja dva dana odvija se vrlo otežano, što zbog ugaženog snijega i leda koji i nakon čišćenja na pojedinim dijelovima ostaje ili pak zbog suženog kolnika te većeg broja tegljača na spomenutoj prometnici. Čekanje u koloni i po tri sata samo da bi se mimoišli kamioni ili se napola očistila dionica ceste, vozačima predstavlja veliki problem.
Tko bi trebao očistiti regionalnu prometnicu, a tko je u ovom trenutku čisti, za vozače to i nije bitno, s obzirom da prilikom registracije svojih motornih i priključnih vozila izdvajaju godišnju naknadu u visini od 10 do 250 maraka za javne ceste ovisno o veličini vozila gdje se tom prilikom od tog iznosa izdvaja 60 posto sredstava upravo za županijske ceste, s tim da

40 posto ide Cestama FBiH.

Ipak, posljednjih dana prometnice koje su u nadležnosti Županijske uprave za ceste Zapadnohercegovačke ili Hercegovačko-neretvanske županije trenutačno su najgore za vožnju. Kako su nam u tijeku jučerašnjeg dana javili iz MUP-a ZHŽ-a, promet na regionalnoj cesti R-424 Ljubuški – Čitluk – Mostar odvija se otežano ili naizmjence uz reguliranje prometa od policije dok je za kamione u potpunosti promet obustavljen.

Tko je zakazao?


Tragom ovih informacija kontaktirali smo i Krizni stožer Civilne zaštite Ljubuški.

“Razočarani smo upravo što se tiče čišćenja regionalne i magistralne ceste koja vodi do Ljubuškog jer Županijska uprave za ceste ZHŽ-a nije se pravovremeno javila na naše pozive”, kazao je šef CZ-a Ljubuški Ivan Herceg istaknuvši kako su tek prije dva dana te iste zimske službe izišle na spomenute prometnice te počele s čišćenjem. Pored svega toga, kako navodi Herceg, čišćenje prometnica od leda i snijega nije nikako do kraja urađeno kako treba od županijskih zimski službi pa općinske službe sa svojim neadekvatnim strojevima moraju ponavljati čišćenje za njima.

Piše:Ružica Puljić/dnevni list