Na području HNŽ-a kreće program ranog otkrivanja raka dojke

HNŽ, ugovor, Vlada HNŽ, rak dojke

 Nakon što je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Domu zdravlja Konjic završen pilot program ranog otkrivanja raka dojke, potpisani su ugovori o proširenju programa na druge zdravstvene ustanove u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

Potpisivanjem ugovora započinje provedba programa na cijelom prostoru HNŽ-a, a mamografske jedinice u kojima će se obavljati e-skrining smještene su u Mostaru, Čitluku, Prozoru-Rami, Čapljini i Konjicu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Žene u općinama u kojima nema mamografskih jedinica preglede će obavljati u najbližim općinama koje ih imaju, a pozivi za mamografske preglede bit će upućeni svim ženama starosne dobi od 45 do 69 godina koje su iznova pozvane da se odazovu na preventivni pregled i time iskažu odgovornost za svoje zdravlje.

Tijekom potpisivanja ugovora istaknuto je i to kako je odaziv pozvanih žena za vrijeme provedbe pilot programa bio preko 80 posto, što ukazuje na opravdanost njegova uvođenja, dobru pripravu i organizaciju kao i visoko podignutu svijest žena o potrebi redovitih mamografskih pregleda.

Podupirući ovaj program, Vlada HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi iskazali su opredijeljenost prema jačanju zdravstvene prosvjećenosti o značaju preventivnih pregleda, navodi se u priopćenju.