Na Krivodolu obilježena 25. godišnjica pogibije petorice ljubuških branitelja

Na Krivodolu obilježena 25. godišnjica pogibije petorice ljubuških branitelja

... Ante Tolića, Nedjeljka Bandura, Žarka Miličevića, Slavka Macana i Adisa Mujanovića svečano i dostojanstveno je obilježena na Krivodolu, mjestu pogibije, javlja Radio Ljubuški.

Ove godine pristup mjestu pogibije je lijepo uređen zahvaljujući općini Ljubuški i mještanima Kruševa i Krividola, a napravljen je i veliki parking na ovome, za sve žitelje Hercegovine, svetom mjestu.

Uz članove obitelji poginulih, suborce, prijatelje, civilne i vojne dužnosnike, te vjerske službenike Komemoracija je započela intoniranjem „Lijepe naše", a potom je uslijedio minut šutnje za sve poginule. Monumentalni spomenik, dar Ivana Luburića Kovića, svečano su otkrila djeca poginulih branitelja, Deni Miličević i Adrijan Bandur, a potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Prvi su kod spomenika vijence položili članovi obitelji poginulih branitelja, potom pripadnici IV Radiško-probojske satnije, čelnici općine Ljubuški s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnici Županija i Hrvatskog narodnog sabora. Molitveni obred predvodili su fra Dario Dodig - humački gvardijan, don Ljubo Planinić - župnik na Kruševu, fra Velimir Mandić - bivši humački gvardijan i Šemso efendija Germić - glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Ljubuškom. U ime suboraca iz Radiško-probojske satnije sve skupa pozdravio je Ivan Luburić Ković slijedećim riječima: „Štovane obitelji naših poginulih branitelja, Nedjeljka Bandura,Slavka Macana, Žarka Miličevića, Ante Tolića i Adisa Mujanovića, dragi suborci i prijatelji. Mi smo i danas došli posvjedočiti svoju ljubav i zahvalnost našim poginulim suborcima koji svojom junačkom krvlju posvetiše ovo tlo.

Točno prije 25.godina dušmanske granate sjediniše na njihovim mladim licima blagi osmjeh s krvlju. Njihova tijela bijahu izranjena i izbušena kao ovaj kamen kojeg izabrah da im napravim spomenik. Običan prirodan kamen iz naše kršne Hercegovine, baš kao što su i oni bili. Simbolika ovog kamena nam govori i o njihovim roditeljima, suprugama, djeci, braći i sestrama. Ožiljci i rupe u srcima i dušama koji ni nakon 25.godina nisu zacijelili, a neće ni do kraja života. Mnogi nisu više s nama jer im je ovo sve pomoglo da nas ranije napuste.

Neka ih dragi Bog nagradi za njihovu patnju. Ovaj kamen nam govori da je unatoč svim strahotama i pogibijama u proteklim ratovima ovaj narod ovdje opstao i ostao, te da će vječno živjeti kao i ovaj kamen.

Dragi Ante, Slavko, Nedjeljko, Žarko i Adise, obećavamo da nikada nećemo zaboraviti Vašu žrtvu kao ni žrtvu ostalih suboraca koji svoje živote hrabro položiše na oltar Domovine. Vječna Vam hvala, počivajte u miru Božjem! Prije blagoslova spomenika i svih nazočnih kojeg je zazvao fra Dario Dodig, ispred Hrvatskog narodnog Sabora obratio se Josip Merdžo.