Na HRT-u počelo emitiranje emisije "Hrvatska kronika BiH"

Prikazivanjem ove emisije Hrvatima u BiH dana je nada da nisu zaboravljeni u Hrvatskoj.

Budući da je cijeli ovaj mjesec obilježilo potpisivanje sporazuma između predsjednika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, prva emisija Hrvatske kronike BiH otvorenaje upravo tom temom.

Zanimljivi prilozi

U prilogu je još jednom prikazana podrška koju su predsjednici dva HDZ-a dobili od Hrvata iz BiH, ali i od političara i naroda Republike Hrvatske. Emisija koja je naišla na oduševljenje kod Hrvata u Bosni i Hercegovini obradila je još niz tema vezanih za ljude i običaje iz ovih krajeva. Tako se hercegovački šipak još jednom pokazao kao neiscrpna i uvijek zanimljiva tema. Zanimljiva je svakako bila i tema o Kreševu koji je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji uvozi radnu snagu, jer mu vlastito stanovništvo nije dostatno za sve potrebe. Ne trebamo ni spomenuti da u ovom gradu nema nezaposlenih.

Inače, Hrvatska kronika BiH od 2008. godine emitira se na Satelitskom programu HRT-a, Slika Hrvatske.
Dvije godine iz dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru u domove Hrvata iz BiH koji žive diljem svijeta odlazila je informacija o Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Reakcije gledatelja bile su pozitivne i nakon nepune dvije godine pokrenuta je inicijativa da emisiju o Hrvatima u BiH gledaju i Hrvati u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, odnosno da se emitira na zemaljskom programu HRT-a.

"Odluka je naišla i na odobrenje ravnateljstva i prva emisija premijerno je emitirana u petak, 19. studenoga u 15.30 sati", kazala je Žana Mrkonjić, voditeljica i urednica emisije. Emisija je koncipirana tako da neizostavno prati aktualnu problematiku u BiH koja dotiče Hrvate, dakako bez dnevnopolitičkih tema. Također, emisijom kroz obilazak i praćenje života, običaja, tradicije i kulture Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, pokušat će se doprijeti do svakog gledatelja, izjavila je Mrkonjić.

Emisija će se ubuduće emitirati svakog petka u 15 sati i 30 minuta, uređivat će je i voditi novinarka HRT-ova
dopisništva u Mostaru Žana Mrkonjić. Podsjetimo, prilikom izlaganja izvješća o radu Vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza utvrđenih zakonom u razdoblju od 2008. do veljače 2010. Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske je naveo kako u navedenom razdoblju nije bilo ni spomena o Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Inicijativa uspjela

U izvješću Odbora za Hrvate izvan RH stoji kako je to posljedica očigledno nedovoljne zastupljenosti programa posvećenih Hrvatima koji žive izvan RH kao i nedovoljna informiranost javnosti u Republici Hrvatskoj o svojim sunarodnjacima izvan Republike Hrvatske. Odbor je tada naveo kako očekuje da se o Hrvatima izvan RH više govori kako u informativnim, tako i političkim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim i drugim emisijama HTV-a. Tijekom navedene sjednice predloženo je da se emisije „Hrvatska kronika BiH", „Slika Hrvatske najavljuje" te „Moje rodno mjesto" emitiraju i na prvom, nekodiranom programu Hrvatske televizije, što je jučer i zaživjelo.

Večernji list