ZZO: Nepoznavanje propisa nije naš problem, nego problem liječničke komore

Bulevar N.R. u Mostaru
"Netočno je da Zavod nema komunikaciju s Liječničkom komorom i da takvo nešto izaziva poteškoće u zdravstvenom sustavu. To su neistiniti i neutemeljeni zaključci bez činjenica, pogotovu ako se uzme u obzir da je s predstavnicima Liječničke komore održan sastanak 8. studenog 2010. godine u prostorijama Zavoda, te upućen pisani akt s obrazloženjem u vezi s iznesenim primjedbama.

U dostavljenim aktima jasno i decidno piše da je na prijedlog županijskog ministra zdravstva Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila Odluku o utvrđivanju Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda, te je, sukladno istoj odluci, Ministar zdravstva donio Naputak o provedbi Odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava ZZO-a. Ovim priopćenjem podsjećamo dr. Bracu Hajdarevića, predsjednika Liječničke komore HNŽ-a, da je bio član Komisije pri izradi županijske Liste lijekova, pa se može pretpostaviti je da je bio upoznat i s procedurom donošenja Liste lijekova.

Liječnička komora morala bi znati da je Odluka o utvrđivanju Liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, u cijelosti usklađena s listom esencijalnih lijekova Federacije BiH. Naglašavamo da je esencijalnom listom lijekova koju je na prijedlog Federalnog ministra usvojila Vlada Federacije BiH utvrđen režim propisivanja lijekova te da Zavod nema ovlasti da mijenja utvrđenu proceduru.

Zavod zdravstvenog osiguranja nema ingerencije u donošenju pravilnika i naputaka u vezi s propisivanjem i izdavanjem lijekova s Liste lijekova i dužan je primjenjivati zakonske, podzakonske i druge akte koji reguliraju navedenu oblast.

Stoga nas iznenađuje negativan stav Liječničke komore i pojedinaca prema Zavodu, pogotovu ako se uzme u obzir da je Zavod otvoren za svaki oblik suradnje, ne samo s komorama nego i sa svim građanima naše županije", stoji u priopćenju iz Zavoda zdravstvenoga osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije.

(Fena)