FOTO  Županija ili kanton, pitanje je sad?

hnž

.... umjesto riječi županija, koristi riječ kanton.

Istina, Ustavni sud Federacije BiH još 7. srpnja 1998. godine (skoro pa 20 godina op.a.) donio je odluku postupajući prema apelaciji tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića u kojoj je utvrđeno da uporaba naziva županija u članovima Ustava Zapadnohercegovačke županije / kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo da je i nakon toga u jeziku Hrvata u BiH ostala riječ županija, a ne kanton, pa možemo slobodno napisati, da se Hrvatima u BiH osim mnogo čega nameće i "kako će govoriti". To je valjda još jedan vrsta bunt Hrvata iz BiH. Na osobnim iskaznicama i drugim javnim ispravama nećete pronaći riječ županija, već kanton.

E sada ide ono najzanimljivije što se tiče upravo ove riječi županija / kanton. Na ulazu u grad Mostar, nedaleko od Tržnog centra Bingo nalazi se veliki reklamni plakat na kojem piše "Dobro došli Hercegovačko-neretvanski kanton Mostar" sa koje se "smješka" i slika Starog mosta. Ipak u oči nam je upao jedan detalj, a to da je upravo kanton zaljepljen preko riječi županija. Također preko slova "a" na hercegovački je zaljepljeno slovo i.

U svakom slučaju ćemo reći "naša posla"!

HERCEGOVINA.info