FOTO  Zračna luka Mostar ključ za turizam: Za uložen euro vrati se deset

Zračna luka Mostar
Na okruglom stolu okupili su se predstavnici javnog i privatnog sektora kako bi se upoznali s aktivnostima oko izrade spomenute studije izvodljivosti, čiji je nositelj Zračna luka Mostar.

Studija se radi u sklopu projekta MarketMakers koji je podržalo Veleposlanstvo Švicarske u BiH kao dio portfolia projekata usmjerenih na stvaranje mogućnosti za zapošljavanje mladih u BiH, a koji provodi konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o. (Posao.ba), a kofasilitator je Regionalna agencija za razvoj Hercegovine (REDAH).

Kako je rečeno na početku okruglog stola, trenutno kroz Zračnu luku Mostar prođe oko 70 000 putnika godišnje, a dodatnih 30 do 40 tisuća putnika učinili bi Mostar zanimljivom destinacijom za niskotarifne kompanije.

Po riječima voditelja REDAH-ovog Odjela za poduzetništvo Nevzeta Sefe, sve niskotarifne kompanije traže podršku javnog sektora, obično financijsku, a studija izvodljivosti dat će odgovor na pitanje koji je model najprihvatljiviji za mostarsku Zračnu luku.

''Rezultati studije izvodljivosti za Zračnu luku Zadar pokazali su da se na jedan uloženi euro vraća deset eura. I to ne samo Zadarskoj županiji, već se taj novac vraća i u privatni sektor, vlasnicima smještaja, restorana, prijevoznicima i drugima, što znači da od Zračne luke profitiraju svi. Zračna luka Mostar ključ je razvoja turizma u Hercegovini'', istaknuo je Sefo.

Sudionici današnjeg okruglog stola dat će svoje mišljenje i pružiti smjernice za daljnji razvoj studije izvodljivosti čiji se završetak očekuje krajem svibnja, nakon čega će Turistički klaster Hercegovine preuzeti daljnji posao na pokušaju dovođenja niskotarifne kompanije u najveći grad Hercegovine.