Zovko: Ako se ne usvoji proračun do 20. svibnja, mi ćemo radikalno djelovati

Milenko Zovko, vatrogasci

- Vatrogasci u Mostaru su odavno na rubu egzistencije, kazao je predsjednik Sindikata profesionalne vatrogasne postrojbe Milenko Zovko, piše Dnevni list.
Tom prilikom je izrazio strah od nadolazećeg razdoblja i sezone požara s kojim se neće moći boriti ako se ovih dana ne usvoji proračun Grada Mostara, što je preduvjet za bilo kakav korak. 

Proračunska kriza

- Iako nam je Vlada HNŽ-a dodijelila jedno vozilo i uspjeli se izboriti za plaće koje su nam kasnile, mi smo još daleko do mogućnosti normalnog funkcioniranja, što je već svima dobro poznato, kazao je Zovko. Podsjetivši kako je prosječna starosna dob mostarskih vatrogasaca 50 godina, ustvrdio je da se neće moći Mostar braniti od požara ukoliko ne bude primljeno barem 15 mladih ljudi. To su, kako je kazao, predstavnici vlasti i obećali, kao i isplatu prijevoza i ostalih naknada, zbog kojih su, između ostalog, vatrogasci i bili u štrajku.

- Mi smo štrajk zaledili kad su nam isplaćene plaće koje su bile u kašnjenju i kad nam je obećano da će s idućom plaćom biti isplaćeni i troškovi prijevoza, pojasnio je Zovko.

No, s obzirom da vatrogasci plaće očekuju 20. svibnja, a o proračunu Grada Mostara, koji je trebao biti davno usvojen i sve im to osigurati, još nitko ništa ne zna, već ih hvata panika.

Radikalne mjere

- Ukoliko nam ne budu plaće do 20. svibnja, kako je planirano, odnosno ukoliko se do tada ne usvoji proračun, mi ćemo poduzeti radikalne mjere, poručio je Zovko, svjestan da je to jedni put kojim se mogu izboriti za svoja zakonom zajamčena prava. 

O pojedinostima planova nije želio govoriti, ali je napomenuo da je njihov štrajk zaleđen i da ga u svakom trenutku mogu ponovno pokrenuti, što bi s obzirom na nadolazeću sezonu požara moglo imati katastrofalne posljedice.