Zlobnici poručili ''Nož, žica, Grabovica''

Prema onome što su nam ispričali mještani, riječ je o mirnom naselju u kojem nema sukoba između različitih etničkih skupina.

Zla namjera

Cilj ovog nacionalističkog djela očito je bio unijeti strah u kosti Hrvata i Srba koji u Vrapčićima čine gotovo neprimjetnu manjinu pored većinske bošnjačke populacije. No, po svemu sudeći, osoba ili skupina koja je to željela nije uspjela u svojoj zloj namjeri. Iako natpis sugerira eksplicitno nasilje i međunacionalnu mržnju, u razgovoru s mještanima srpske nacionalnosti doznali smo kako se ne osjećaju ni najmanje ugroženo.

Osobe s kojima smo razgovarali ipak nisu željele da objavljujemo njihov identitet, u strahu da ih njihove tvrdnje ne bi učinile izravnim metama osoba kao što su one koje su napisale nacionalistički natpis. Jedan stariji čovjek je novinarima Dnevnog lista kazao kako mu to što je Srbin nikada nije stvaralo probleme u naselju u kojem su Bošnjaci većina. Kazao je kako je zgrožen natpisom koji je osvanuo, ali kako ne vjeruje da je isti djelo nekoga od njegovih susjeda.

- Sa svima imam korektne odnose. Nisam se nikada osjećao ugroženo, a ne osjećam se tako ni sada. To je napisalo neko dijete bez ikakvog kućnog odgoja i koje nema veze sa životom, kazao je ovaj čovjek.

Nitko nikomu ne smeta

Istog stava bili su i mještani iz reda Bošnjaka s kojima smo jučer razgovarali.

- Nema ovdje nikakvih sukoba. Nitko nikome ne smeta. Svatko radi svoj posao i nitko nikoga ništa ne pita. Što se tiče ovoga natpisa, to sigurno nije napisao netko tko živi ovdje, nego netko izvana tko je želio unijeti nemir i razdor među ovdašnjim ljudima, kazao je jedan mještanin bošnjačke nacionalnosti za Dnevni list, koji također nije želio otkriti svoj identitet.

Širenje nacionalne mržnje, što je netko želio učiniti putem nacionalističkog natpisa u Vrapčićima, nažalost nije rijetkost na ovim prostorima.

Činjenica da se to pojačava u predizbornom razdoblju zasigurno nije slučajnost. Ostaje za nadati se da će se građani izdići iznad takve ljage te tako ne dopustiti da nacionalističke ideologije upravljaju njima.

Tekst: Marin Vučina / Dnevni list

Foto: Miro Zovko / Dnevni list