Životna priča plivačice koja je ponos BiH

amina kajtaz sa obitelji
No, samo oni koji je poznaju svjesni su veličine njenog uspjeha i upornosti, jer uvjeti u kojima se bh. sportaši pripremaju daleko su od onih koje imaju konkurenti. Amina dolazi iz sportske obitelji, ali njen uspjeh u Riju i fenomenalni nastup na spektakularnom otvaranju učinili su nas sve ponosnim.

Apsolutna rekorderka BiH rođena je 31. prosinca 1996. godine u Ninbergu, ljubav prema plivanju jednim dijelom prenijela joj je majka Maja, nekadašnja prvakinja BiH u plivanju, a eksplozivnost i brzinu, kako kaže otac Sead, naslijedila je sigurno od njega. Lijepa Amina kćerka je Seada Kajtaza (53), legendarnog desnokrilnog napadača Veleža, koji za Dnevni avaz ponosno priča o svojoj 19-godišnjoj ljepotici.

Tri sirene

- U zlatnom vremenu osamdesetih, ja sam trebao ići na Olimpijadu u Los Angeles. Tandem Semir Tuce i ja odigrali smo kvalifikacijske utakmice, ali nismo otišli. Nije nam se dalo. Ali je otišla moja kćerka, to je isto kao da sam ja otišao. Ispunila je ujedno i moje i svoje snove. Naravno da moram biti zadovoljan, prije svega ponosan. Isplivala je svoje drugo najbolje vrijeme u ovoj sezoni. Trebam uopće biti presretan što se pojavila na Olimpijadi - s osmijehom govori Kajtaz, koji se s drugom kćerkom Delilom i suprugom Majom trenutno odmara u obiteljskoj kući u Neumu.

Starija kćerka Delila dugo godina članica je Plivačkog kluba Velež, gdje je danas trener. Iako su i Delila i Amina nastavile majčinim stazama, mama Maja danas je direktorica "Tržnice-Pijace" u Mostaru. Život s tri sirene, kaže Kajtaz, divan je i vrlo ugodan. Dok je Amina plivala na Olimpijadi, legendarni Sejo imao je želju za što boljim rezultatom.

- Ali, nije sve u tome. Zadovoljan sam i prezadovoljan. To je četiri stotinke slabije nego njen bh. rekord. Vjerojatno da je od početka trenirala i da je imala bolje uvjete u Mostaru, sigurno bi napravila bolje rezultate. Ona je trenirala u dvanaestometarskom bazenu. Iako je odavno u plivanju, ona se aktivno i profesionalno bavi samo dvije godine. Zbog neadekvatnih uvjeta u Mostaru, trenirala je u Dubrovniku, radila s trenerom Borutom Petričem. Kruna uspjeha je što je otišla na Olimpijadu. Nadam se da će samo nizati bolje uspjehe. Mlada je i ima dosta vremena da se popravi rezultat i da se približi evropskom i svjetskom nivou - iskren je Sead.

Petrič je inače legendarni slovenski plivač koji je u Jugoslaviji imao veliku popularnost, spominjao se i u jednoj od epizoda popularnih „Nadrealista".

Nutricionizam i zdravlje

Amina je već prvu večer zapala za oko mnogima i zapalila društvene mreže, te su mnogi zbog lijepe Mostarke navijali na Olimpijadi upravo za našu zemlju.

- Drago mi je, naravno, da mi kćerka dobiva pozitivne komentare, ali mi je rezultat bio važniji od toga. Drago mi je da je njoj lijepo, da je zadovoljna i, eto, kaže, zabavlja se, fotografira se s poznatim sportašima. Od svega mi je bitnije što je bila svjesna pa je u tom momentu, kada su joj pristizali milijuni poruka, isključila telefon. Mlad čovjek, znate malo se ufura. Ali, svjesna je da je plivanje na prvom mjestu, a ne nešto drugo - ističe Kajtaz.

U svojoj plivačkoj karijeri, Amina je osvojila oko 500 medalja s različitih međunarodnih i državnih natjecanja. Ni sama ne zna koliko puta je oborila rekorde, i iza njenog uspjeha stoji mnogo rada i potpune predanosti.

Dnevno trenira tri puta, od čega su dva plivačka treninga i jedan u teretani. Iako je plivanje njena velika ljubav, Amina nije zapostavila ni školu. Studira nutricionizam i zdravlje na Univerzitetu modernih nauka CKM. Kada nema obveza, odmara se, ali je, kaže otac, često preumorna za zabavu.

- Ponekad izađe s prijateljicama, a u ljubavni život joj se ne petljam. Ni meni se niko nije petljao niti mi je birao, pa neću ni ja mojoj Amini. Ni u te napise da je u vezi s Alenom Spahićem, bratom Emira Spahića, ne ulazim. To je njena stvar, što ja znam. To su za mene gluposti i tračevi, a u taj njen životni segment se ne petljam. Dovoljno je odrasla da bira sama - poručuje otac, koji je danas član Odbora za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza BiH.

Ako joj se ukaže prilika, neka ide

- Dok smo živjeli u Njemačkoj, na najbolji način vidio sam što znači odnos prema spotu. Sve je drugačije bilo, posebno u periodu dok sam još ja igrao nogomet. Ako se Amini ukaže prilika da ide negdje u inozemstvu, odmah bih joj poručio da ide. Bilo bi mi drago, jer bi imala adekvatne uvjete - kaže Sead.

Vrlo rijetko šutnem

Sead Kajtaz, nekadašnji as "Rođenih", ubraja se u igrače koji su obilježili jugoslavenski nogomet osamdesetih. Žao mu je što se tada najviše favorizirala četvorka Hajduk, Dinamo, Partizan i Zvezda, a više od toga mu je žao što je danas isti taj Velež pao u drugu ligu.

- Možda su se pravili kiksevi i nisu se dovodili adekvatni igrači, ali moramo biti svjesni i financijskih problema. U ono vrijeme čitava Hercegovina živjela je za Velež - govori Kajtaz i dodaje da su ga godine stigle i vrlo rijetko danas šutne.