Zbog neželjene trudnoće u Mostaru se svake godine napravi oko 20 pobačaja

pobačaj, zakon o pobačaju, uzroci pobačaja, Mostar

Liječnici kažu kako su razlozi zbog kojih se žene odlučuju na taj čin brojni. Dio žena odluku donese iz zdravstvenih razloga, dio iz socijalnih, dio zbog činjenice da nemaju potporu obitelji, ali i cijelog društva... Točan broj pobačaja koji se obavi u Mostaru nije poznat, ali se posljednjih godina smanjuje broj onih za koje je razlog neželjena trudnoća.

"Postoje pobačaji koji su medicinski opravdani, primjerice zbog odumrloga ploda, nerazvijanja ploda, zbog malformacija nespojivih sa životom kod ploda, piše Večernji list BiH. I to uglavnom čini većinu pobačaja. Uglavnom, kada su u pitanju neželjene trudnoće, godišnje bude dvadesetak zahtjeva za prekid trudnoće. Nema takvih slučajeva puno. Ranije su prekidi trudnoće bili jako izraženi. Imamo slučajeve ozbiljno bolesnih žena koje ne bi mogle iznijeti trudnoću do kraja. Ili žene koje su rodile petero djece i u pitanju je šesta trudnoća koju ona jednostavno ne želi, ali to su najčešće socijalne priče i razlozi su ekonomske ili socijalne naravi", rekao je za Pogled.ba Darko Knežević, specijalist ginekologije i porodništva u SKB Mostar. Ističe kako je pobačaj kod nas još uvijek tabu-tema.

"Zakon je tu jasan, javna bolnička ustanova je dužna pružiti tu vrstu usluge, s tim da imate liječnike s prizivom savjesti koje nitko ne može natjerati da urade zahvat pobačaja", navodi Knežević. On je tom prilikom pohvalio i odnos žena u Hercegovini, ponajviše iz Mostara, prema reproduktivnom zdravlju.

"Omjer žena koje redovito dolaze na ginekološke preglede je, slobodno mogu kazati, 50% naspram 50%, dakle polovina žena doista jest revnosna. Reći ću vam samo da se u SKB-u godišnje uzme više od 1500 Papa-testova, u Domu zdravlja Mostar više od 2000, a ne treba zanemariti ni privatnu praksu gdje se može računati da se uzme još toliko Papa-testova, što nam daje broj od više od sedam tisuća Papa-testova godišnje", naglašava Knežević.

Dodaje kako ima žena koje idu prečesto na preglede. "Boje se, ne bez razloga jer, primjerice, simptomi karcinoma endometrija, odnosno jajnika kasno se javljaju. Kad se pojave jasni simptomi, onda karcinom već uvelike zahvati tkivo", kaže Knežević. Ističe kako se karcinom cerviksa još i može "uloviti" redovitim pregledima, a karcinom jajnika je gotovo "neuhvatljiv". "Od 1000 slučajeva karcinoma jajnika, tek ih je možda 1% koji su u nekoj fazi relativno izlječivih. Dakle, teško ga je otkriti, a karcinom može nastati od male beznačajne ciste", zaključio je Knežević.

Vecernji list