Mostar: Zbog nedostatka novca, upitna obnova više prometnica

... pješačkih nogostupa, od kojih je većina u katastrofalnom stanju, piše Dnevni list.

Stopirana obnova

Ulica kraljice Katarine (od Rondoa prema Prvoj osnovnoj školi), čija je rekonstrukcija najavljivana još prije dvije godine, i dalje je na čekanju, a kad bi se ista mogla raditi, ni dan danas nije poznato.

Od Dražena Vrljića, iz Odjela za urbanizam i građenje, doznajemo kako je obnova stopirana zbog nedostatka financijskih sredstava za obnovu vodovodne i oborinske kanalizacije.

- Prvotnim projektom, kada su i osigurana sredstva za rekonstrukciju ulice, izmjena vodovodnih cijevi nije bila predviđena. No JP "Vodovod" je izrazio želju za izmjenom zastarjelih vodovodnih cijevi što je i prihvaćeno, no ostao je problem tko će to financirati. JP "Vodovod" nema novca za to, kao ni Grad Mostar jer bi trebalo osigurati još dodatnih više od 100 tisuća maraka, što svakako nije mali iznos, kazao je Vrljić dodavši kako, nažalost, dok se novac za to ne osigura, ulica se neće moći obnavljati.

Za spomenutu rekonstrukciju potpisan je ugovor još prije dvije godine između federalne Direkcije cesta i Grada Mostara, koji je za tu namjenu izdvojio 350 tisuća maraka. Trebao bi se postaviti novi nogostup, izmijeniti rasvjetna tijela i kamenim pločama zaštiti stoljetni platani, postavit će se nove vodovodne cijevi i time će se riješiti dugogodišnji problem oborinskih voda.

Zbog nepostojanja financijske konstrukcije, navodi Vrljić, upitna je rekonstrukcija i drugih prometnica u gradu, koje su nekad bile u planu gradskih vlasti.

- Dosta projekata je urađeno, no uvijek se čeka novac, tu nas najviše "boli", kazao je Vrljić.

Kad je u pitanju prilazna cesta za most Avenija - Sutina, Vrljić je kazao kako je za projekt urađena dokumentacija, no da su i tu glavni problem financije. Gradonačelnik Bešlić je na zadnjoj sjednici kazao kako postoji nada da se prilaz mostu uskoro uradi te da će se nakon što se usvoji regulacijski plan za ovo područje, izgradnja dionice od vrha Avenije, preko mosta Sutina, do spoja s prometnicom M-17 u Zaliku ići brzo jer će ta prometnica kod federalne Direkcije za ceste biti nominirana za magistralnu cestu.

Unatoč svemu navedenom, građanima Mostara najveća boljka je i dalje Lenjinovo šetalište za koje još uvijek nema nade da će se u potpunosti obnoviti. Obnovom Španjolskog trga, gdje su radovi i završnoj fazi, obnovit će se i dio šetališta. Projektom je predviđeno uređenje zelenih površina i postavljanje kompletnog mobilijara.

Obnova kod Brodomerkura


Vrljić je najavio kako za koji dan kreće obnova prometnica i pješačkih nogostupa i to ulica Kardinala Stepinca i Kneza Višeslava, odnosno dviju prometnica koje idu duž novog prodajnog centar Brodomerkur, čije se otvorenje očekuje uskoro.

- Za par dana počinju radovi na tom dijelu, pješačke staze će biti popločane novim pločama, kazao je Vrljić.

Iako je isto pohvalno, obnova ovih dviju prometnica je, izgleda, jedino što će se u idućem razdoblju obnavljati. No, pred nama su lokalni izbori, pa možda se gradske vlasti malo više "aktiviraju" i po ovom pitanju.