FOTO  Zbog nedostatka novca još se ne zna točan datum skokova sa Starog mosta

Skokovi sa Starog Mosta 2012
Nezaobilazna karika u nastajanju priče o ovoj jedinstvenoj atrakciji je najtrofejnija mostarska "lasta" Emir Balić, piše avaz.ba.

Nagovor publike

Tako je Balić ovih dana bio sugovornik ekipi Bavarske televizije koja je pohodila grad na Neretvi kako bi svojim gledateljima, kako nam je kazao ovaj cijenjeni skakač, prikazala priču o tradiciji i povjest skokova.

- Rekli su mi da su se na to odlučili na nagovor svoje publike koju je zanimalo kada su se desili prvi skokovi sa Starog mosta, ali i mnoge druge stvari. Citirao sam im čuvenog osmanskog putopisca Evliju Čelebiju koji je načinio prve zapise o skokovima. Posjetili su i moj dom, zanimale su ih moje nagrade, trofeji, knjiga "Sjećanja" - kaže nam Balić.

No, Balića žalosti to što zbog nedostatka novca još nije precizno određen datum ovogodišnjih skokova.

Stalni pokrovitelj

- Ta činjenica govori o tome kakav odnos se gaji prema skokovima. Ali, javnost mora znati, i to je zabilježeno, da je pokojni Huan Antonio Samaran (Juan Antonio Samaranch), kada sam mu 1997. godine u Lozani uručio skulpturu Starog mosta i povelju o barbarskom činu njegovog rušenja, rekao da će, kada se napravi novi Stari most, Međunarodni olimpijski komitet biti stalni pokrovitelj skokova. To, nažalost, Grad nije iskoristio - naglašava Balić.

Snimili dva skoka

Baliću je bilo posebno drago što je TV ekipa imala priliku zabilježiti skokove s građevine neimara Hajrudina i na glavu i na noge. Skok na glavu izveo je Konjičanin Danko Dangubić, koji je taj dan trenirao, a na noge su skočili mostarski "ikari" Semir Kazazić i Ermin Sarić.