FOTO  Zašto mladi iz Hrvatske dolaze studirati na Sveučilište u Mostar?

sveučilište
Oni sada čine gotovo petinu svih studenata. Pitali smo neke od njih zašto su došli u Mostar na studij, kako im je studirati i je li im se svidio Mostar kao grad.

„Nakon srednje škole imala sam opciju Split ili Mostar. Odlučila sam se za Mostar i sretna sam zbog svoje odluke. S fakultetom sam zadovoljna i super mi je ovdje studirati. Nije mi trebalo puno vremena da zavolim Mostar jer on se brzo uvuče pod kožu", ističe Anđela Miljak, studentica treće godine Pravnog fakulteta.

„Htio sam probati nešto novo. Ovaj studij pruža velike šanse studentima koji imaju želju učiti nove stvari, a za razliku od fakulteta u Hrvatskoj opremljen je novom opremom. Kabineti za praktične vještine su vrhunski. Studirati je odlično jer ništa nije prezahtjevno. Mostar kao grad ima ono nešto zbog čega ga i zavoliš. Drago mi je što imam priliku provesti jedan dio života ovdje", kazao je Dino Ladan, student druge godine Fakulteta zdravstvenih studija.

„U Mostaru sam upisala fakultet zato što mi i sestra studira ovdje. Zanimljivo mi je na fakultetu. Mostar kao grad sam zavoljela i sviđa mi se puno. Da opet biram grad u kojem ću studirati, opet bih izabrala Mostar", rekla je Ana Šimić, studentica treće godine Filozofskog fakulteta.

„Studiram u Mostaru jer u Zagreb nisam upala, nisam željela pauzirati godinu i opet pokušati upasti u Zagreb i danas mi je drago što sam u Mostaru. Grad mi se jako sviđa. U njemu sam provela lijepe studentske dane i uvijek ću se rado vraćati u Mostar i prijateljima koje sam ovdje stekla", navodi Jelena Borović studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta.

„U Mostaru sam odlučila upisati fakultet budući je blizu Imotskog. Fakultet mi se sviđa, profesori su ok, predavanja zanimljiva, puno novih poznanstava i prijateljstava sam ovdje stekla. Mostar mi je u početku bio grozan grad, ali sad je on moj drugi dom", ističe Valentina Ujević, studentica druge godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

„Došla sam studirati u Mostar jer smatram da je kvaliteta studija ovdje jednaka onoj u Hrvatskoj. Zadovoljna sam, kako sa studijem, tako i sa profesorima i kolegama. Ali mislim da Mostar kao grad može puno više učiniti za studente. Prije svega bi se trebala izgraditi studentska menza", navodi Dajana Bačić, studentica prve godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

„U Mostar sam došao studirati jer nisam upao u Split na nautiku preko MORH-a zbog lošeg vida, tako da ne bih imao plaćen smještaj i hranu, nego bi se morao sam uzdržavati. A brat je upisao studij ovdje prije mene pa da roditeljima bude manji trošak. Studirati mi nije teško jer puno više volim nešto prostudirati nego učiti napamet. Poljoprivredom se bavim od malih nogu, tako da mi je svako šire saznanje o poljoprivredi veoma zanimljivo. Mostar mi se sviđa jer tu imam sve što mi treba, svugdje stignem doći. Cijene su prihvatljive, manje su nego u Hrvatskoj i često se nađu neke posebne ponude za studente", kazao je Ante Bjeliš, student pete godine Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

„Studirala sam u Splitu, ali kako nisam mogla položiti jedan ispit da ne gubim godinu prebacila sam se u Mostar. U Mostaru su asistenti pristupačniji, a profesori su isti kao u Splitu. Većina misli da je fakultet ovdje puno lakši, ali zapravo nije tako. Neki predmeti su teži nego u Splitu. Zadovoljna sam studijem jer se profesori trude da prenesu znanje studentima i prošire im obzor matematičkog svijeta. Mostar je mali grad, ali pun života. Sa sobom ću ponijeti lijepa iskustva i sjećanja jer se ubrzo vraćam u Split", rekla je Lucija Bušić, studentica pete godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Anna Tadić

TRECI.BA