FOTO/VIDEO  Započeli Dani otvorenih vrata studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Mostar

Dani otvorenih vrata, FPMOZ, prof.dr.sc Mario Vasilj, Mostar, glazba

Promocija se održala u prostorijama FPMOZ-a u kampusu u Rodoču.
Na početku svečanosti prisutnima se obratio dekan FPMOZ-a Mario Vasilj pozvavši sve studente koji se još uvijek misle gdje i što će studirati da odaberu upravo ovaj fakultet, a sve mlade koji svoju ljubav prema glazbi žele još više učvrstiti da odaberu upravo studij glazbene umjetnosti.
Pročelnik studija glazbene umjetnici Dražan Milas predstavio je ovaj studij te stručni kadar, a mladim zainteresiranim studentima i programe koje mogu odabrati u sklopu studija.
Poseban gost Dana otvorenih vrata studija glazbene umjetnosti bio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić.
U glazbenom programu nastupili su studenti teoretskih i instrumentalnih odsjeka, solo pjevanja te Akademski pjevački zbor.
Tijekom dana se održavaju glazbene radionice iz violine, flaute, solfeggia i teorije glazbe. Radionica solo pjevanja održat će se 11. travnja od 17:00 do18:00 sati, a radionica za glasovir 15. travnja od 11:00 do 12:00 sati.014.

Govor Dekana za Druge dane otvorenih vrata Studija glazbene umjetnosti – 2014.

Poštovani sudionici Drugih dana otvorenih vrata Studija glazbene umjetnosti: predstojniče odsjeka, kolege profesori, asistenti, suradnici, studenti - sve vas skupa pozdravljam kao domaćin ove manifestacije i dopustite mi na osobit način pozdraviti naše drage goste: učenike, koji će, nadam se, zahvaljujući i ovim danima, postati naši budući studenti: dobro nam došli i dobro došli na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Kažu da je glazba najjači dokaz i opravdanje uljuđivanja prirode ili drugim riječima civilizacije. Naime, od kada je svijeta čovjek je vođen svojim potrebama humanizirano (uljuđivao) prirodu i prilagođavao je vlastitim potrebama. U glazbi je zvukove koji ga okružuju podvrgao vlastitoj čežnji za savršenstvom u ljepoti. Težeći harmoniji i božanskome u sebi ostvarivao je stoljećima skladbe koje su liječile dušu, uzdizala je iz bijede svakodnevnice u prostore istinskoga sklada i ljepote.
Na sličan način želim vidjeti ovaj naš Fakultet kao mjesto u kojem ćemo našim zajedničkim djelovanjem težiti takvoj usklađenosti koja će odisati jedninstvom koje poštuje različitosti naših zvukova, ali teži skladu i ostvaruje harmoniju zajedničkog djelovanja. Želja mi je da ovaj Studij glazbene umjetnosti bude još bolji, još sadržajniji čemu će pridonjeti ne samo rad naših profesora, asistenata i suradnika, nego i nova energija koja pritječe sa svakim mladim čovjekom, s vama dragi naši učenici koje pozivam da svoju notu, svoj neponovljivi zvuk ugradite u našu zajedničku pjesmu.

Na Danima kemije sam nedavno rekao da naša važnost proistječe iz činjenice da smo upućeni na obrazovanje onih koji će težiti spoznaji znanstvenih istina i onih koji će poučavati o njezinoj važnosti. Iznimno je važno da u našem društvu promičemo istinske vrijednosti među kojima su, držim da je to neupitno, i znanje i znanstvena istina. A danas s ponosom govorim da naša društvena važnost nadilazi potragu za znanstvenim istinama, jer zahvaljujući Studiju glazbe mi se dotičemo i umjetničkih istina i spoznaja o sebi i svijetu u kojem živimo.
Kažu da je glazba posrednica između duhovnog i materijalnog života, duga između neba i zemlje, most koji nas spaja s onim uzvišenim u nama. I stoga vam uistinu želim, da osjećate i drugima darujete radost glazbe.
Gdje prestaje govor počinje glazba, riječi su jednog Njemca, a ja želim da i danas bude tako, da iz sveg onoga što ćete čuti započne novi oblik Vaše suradnje, dragi naši učenici s ovim Studijem i ovim Fakultetom. I na koncu kako kaže Švedska narodna mudrost: Tko želi pjevati uvijek će pronaći pjesmu - i ja Vam uistinu želim da bude tako: pjevajte i idite za svojom pjesmom.
Svima Vama svako dobro u daljnjem radu, da bude zanimljivo, poticajno i veselo.