Zakon o upraviteljima i dalje na čekanju

Javna tribina

Prema riječima resornog ministra Rusmira Čišića, jučerašnji sastanak bio je veoma kratak te na njemu ništa konkretno nije dogovoreno. Sudionici istog jedino su se usuglasili oko organiziranja jedne javne tribine koja bi se trebala održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, ali za koju datum održavanja još uvijek nije dogovoren.

''Organizirat ćemo jednu tribinu na kojoj će se govoriti o problemima koji se vežu uz ovaj zakon i uz ono9 što mu nedostaje. Tada bismo trebali uvidjeti što nam je dalje činiti, jer mislim da je krajnje vrijeme da se nešto ozbiljnije poduzme'', ustvrdio je Čišić.

Podsjetimo kako je ovaj zakon prouzročio nezadovoljstvo građana ponajviše zbog skupoće te samog načina plaćanja potencijalnih upravitelja zgrada. Naime, po ovom zakonu stanari su dužni plaćati 30 feninga po četvornom metru svojih stanova.

Uspješno provođenje

Ovaj način plaćanja izazvao je negodovanje ne samo zbog iznimno visoke tarife, po kojoj bi obitelj koja, primjerice, ima stan od 100 metara četvornih mjesečno za upravitelje izdvajala 30 maraka, nego i zbog toga što se kvadratura koja se množi s 30 feninga uopće ne bi ni održavala.

Upravitelji bi zapravo bili zaduženi samo za održavanje zajedničkih prostorija, čija je ukupna kvadratura mnogo manja od ukupne kvadrature stanova. Ono što je posebno razljutilo građane je prijetnja gradskih vlasti, da će, ukoliko građani sami ne odaberu upravitelje, Gradska uprava prisilno donijeti tu odluku, a oni građani koji bi tada odbili plaćati upravitelje, završili bi na sudu.

Zbog svih ovih problema resorni ministar Čišić kazao je kako namjerava uskoro posjetiti neke gradove kao što su Sarajevo i Zenica, u kojima se Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja u zgradi uspješno provodi, kako bi vidio na koji način isti funkcionira, te kako ga primijeniti u gradovima HNŽ-a, piše Dnevni list.