Zakazivanje medicinskog sustava u Mostaru rezultiralo smrću

No, događaj s početka ovoga tjedna pokazao je da ona i okončava živote. Kako sve u Mostaru postoji u dvije verzije - zapadnoj i istočnoj, hrvatskoj i bošnjačkoj… kako god se izrazili, po tom principu funkcionira i medicina koja ne bi trebala gledati na razlike. No, kada je riječ o Mostaru, tu i medicinske zakletve padaju u vodu. Jer, kada vam je život u pitanju, pa pozovete Hitnu službu, vaša adresa će presuditi hoće li vam u pomoć stići ekipa zadužena za zapadnu ili istočnu obalu Neretve, te hoće li ona uopće stići na vrijeme.
Određene rupe u tom sustavu početkom ovoga tjedna života su stajale jednu građanku.
Preusmjeravanje poziva


Prema našim saznanjima, u Hitnu službu Doma zdravlja Mostar, koja se nalazi na Bulevaru, u ponedjeljak oko devet sati ujutro stigao je poziv za pomoć iz naselja Opine. Kako je riječ o području koje spada pod nadležnost Hitne službe RMC-a “Dr. Safet Mujić” koja je smještena na Carini, trebalo je doći do preusmjeravanja poziva. Pozivatelju, čijoj je majci život bio u pitanju, rečeno je kako će ekipa za pružanje pomoći moći stići tek oko 14 sati, što je pet sati nakon što je poziv ostvaren. Žena, kojoj je zdravstveno stanje bilo narušeno, nije preživjela, a kako smo doznali, ekipa, koja je navodno mogla stići tek oko 14. sati, ni tada nije došla u pomoć.
Kako je u ovom slučaju trebalo doći do preusmjeravanja poziva s Bulevara na Carinu, jučer smo kontaktirali Hitnu službu RMC-a “Dr. Safet Mujić”, iz koje su nam kazali kako nemaju nikakvu evidenciju o ovom slučaju.
- Naša ekipa nije dobila taj poziv, a nije bilo ni prijave smrti. Prvi poziv stigao nam je oko 11.30 sati s Tekije. Ako je dispečer na Bulevaru dobio poziv, onda ga nije preusmjerio nama, kazala nam je Jasmina Bibić, šefica Hitne službe RMC-a “Dr. Safet Mujić”.

Zakazivanje sustava


Iz Hitne službe Doma zdravlja Mostar kažu kako niti oni nemaju nikakve informacije o ovome slučaju, jer se ne vodi evidencija o pozivima koji se preusmjeravaju.
- Pozivom na broj 124 dobije se centrala na Bulevaru. Ukoliko lokacija pozivatelja spada pod nadležnost Hitne službe na Carini, on se odmah tamo preusmjeri. Kada ga preusmjerimo, mi smo završili svoj posao. No, nekada ima slučajeva kada nam iz Carine jave da su zauzeti, pa onda mi odradimo posao za njih, kazao je Ivica Zovko, šef Hitne službe Doma zdravlja Mostar. Navodi kako postoje snimke svih hitnih poziva, tako da sve može biti dokazano, ukoliko to bude bitno radi sudskih procedura.
U čitavoj ovoj priči postoji jedna velika rupa. Postavlja se pitanje tko je zapravo zakazao? Ili na Bulevaru nije došlo do preusmjeravanja, ili na Carini nisu pravovremeno reagirali. Jedna od te dvije opcije razlog je zbog kojeg je došlo do zakazivanja medicinskog sustava, koje je rezultiralo smrću osobe.   

Piše: M. Vučin/dnevni list