Za tzv."probosanske" snage u Mostaru princip “jedan čovjek - jedan glas” je diskiminacija Bošnjaka

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ulice, Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, statut, Paddy Ashdown, Mostar, hotel ruža, Mostar, Bošnjaci, statut, Mostar, Hrvati, Bošnjaci, Mostar, blokada, Mostar, izbori, sip, Mostar, Smeće, parking, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, skupoća, BIH, Mostar, OHR, Mostar, Slaven Raguž, Marko Gilja
...u Gradskom vijeću na koju su pozvani predstavnici svih tzv. probosanskih stranaka i nevladinih organizacija sa županijske i federalne razine.

Sastanak održan u Mostaru i inicirao ga je SDA u Mostaru i Hercegovini, ali na njega nisu pozvane "prohercegovačke" nego samo sve "probosanske" snage.

Cilj sjednice, kako su istaknuli, bio je utvrđivanja strategije borbe za Mostar. Nitko nije pojasnio, rekao, obrazložio kakva je to borba. Možda oružana ili samo politička, a nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena djelomična promjena Statuta Mostara, a kojom su Bošnjaci u gradu na Neretvi, zbog, kako je rečeno, uvođenja principa "jedan čovjek - jedan glas" diskriminirani.

Nekadašnji guverner HNŽ Šefkija Džiho kazao je kako se Bošnjacima Mostara uporno želi nametnuti taj princip. To što Bošnjaci Hrvati i Srbima u Federaciji i na razini BiH silom nameću taj glas, biraju Hrvatima dva puta člana Predsjedništva BiH u liku i (ne)djelu sdp-ovca Željka Komšića, nije problem

"Ovo je izuzetno teška situacija za Bošnjake Mostara i toga smo svi svjesni. No, moram reći da se ništa od onih snaga i kapaciteta koji su stvarali Herceg-Bosnu nije promijenilo. Svi su još tu, a mi koji smo se od početka borili za ovaj grad ne smijemo dozvoliti da nam ni u kakvom celofanu prodaju tu priču", rekao je Džiho za Avaz.

On je predložio da se formira Vijeće Bošnjaka Mostara, ili slično, jer, kako je potrcrtao, "ovako teškoj i tvrdoj situaciji u kojoj su se našli Bošnjaci Mostara može se parirati samoodlučnim stavom mase ljudi". Džiho je rekao da se boji da Mostar ponovo ne postane moneta za potkusurivanje.

S njim se složio i ratni zapovjednik i federalni zastupnik Zijo Mušić koji je kazao da bi predstavnici svih tzv. probosanskih stranaka trebali zauzeti jasan stav o tome da neće prihvatiti Mostar kao hrvatski stolni grad te da predlože svojim centralama koje je to najbolje rješenje za Mostar.

Nitko nije kazao što znači ta sintagma Mostar stiolni grad protvi koje se treba boriti. Je li to borba protiv grada u kojem će sva tri naroda i građani biti ravnopravni, imati ista prava, pravo glasovanja i odlučivanja, a što danas nije slučaj. jer ovakvim Statutom Srbi i Hrvati su diskrminirani i Bošnjaci tu privilegiju, koju imaju ne žele izgubiti nakon odluke ustavnog suda, a tu priču "prodaju" kao da neće pristati na majorizaciju i Mostar stolni grad.

Sa sjednice je, također, poručeno da "Sarajevo neće odlučivati o tome kakav će biti Mostar". Ne treba Sarajevo odlučivati ni kakav će biti ustroj Travnika, Bugojna, Banja Luke, Srebrenice, Bihaća. jer što bi Sarajevo ikako odlučivalo kako će biti ustrojen Mostar. Po mišljenju tzvprobosanskih" snaga može, ali kada su u pitanju Srbi i Hrfati, ali ako se dira u interese SDA i Bošnjaka u Mostarui Hercegovini, e onda Sarajevo se ne treba pitati.

K.M. Dnevnik.ba