Za Sveučilište u Mostaru iz proračuna RH izdvajat će se godišnje 8 mil. kuna

Nastavljamo s praksom, koja se pokazala vrlo uspješnom, financiranja većih strateški važnih projekata za Hrvate u BiH. Time dugoročno osiguravamo opstanak i ostanak Hrvata u BiH, kazala je Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH u intervjuu za Večernji list BiH.

Kazala je o kako se iznos sredstava za projekte od interesa za Hrvate u BiH neće smanjivati.

- Iznos koji smo povećali prije dvije godine s 15 na 20 milijuna kuna neće se smanjivati unatoč otežanoj gospodarskoj situaciji u RH što samo pokazuje značaj koji Vlada RH pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH. Osim toga, od 2015. izdvajat će se dodatno i osam milijuna kuna za Sveučilište u Mostaru iz državnog proračuna RH. No to nisu jedina sredstva koja se izdvajaju za Hrvate u BiH - tu su još programi financiranja manjih, ali isto tako značajnih projekata za očuvanje i jačanje kulture i identiteta hrvatskog naroda u BiH. Kao i stipendiranje studenta koji dolaze iz BiH, napominje predstojnica.

Od ove akademske godine stipendirat će se i studenti koji studiraju u BiH.

- Od ove godine prvi put stipendirat ćemo 200 studenata koji studiraju u BiH. Mnogo je razloga za ovaj značajan iskorak. Na ovaj način prije svega potičemo studente, mlade ljude, da ostanu u svojoj domovini - Bosni i Hercegovini. Pored toga, Republika Hrvatska je godinama poticala i financirala izgradnju sveučilišnih kapaciteta u BiH. Primjerice, Sveučilište u Mostaru, koje ima svoje ispostave u cijeloj BiH, kaže Krstičević

Podsjetila je kako su potpomagali izgradnju studentskih domova.

- Upravo je premijer Milanović nedavno osobno sudjelovao na otvaranju studentskog doma u Sarajevu, koji je većim dijelom financirala Vlada Republike Hrvatske preko Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Prošle godine potpomogli smo početak izgradnje novog studentskog doma u Mostaru, tako da je unapređenje stipendiranja u BiH logičan nastavak prethodnih aktivnosti i dodatni doprinos jačanju sveučilišnih i akademskih kapaciteta u BiH. Vjerujemo da će i ovaj iskorak pridonijeti da budući mladi intelektualci svoje snage i znanje uključe u izgradnju prosperitetnijeg društva, na dobrobit hrvatskog naroda i cijele Bosne i Hercegovine, zaključila je.