Za otpremnine u Aluminiju potrebno 5 milijuna maraka

Za otpremnine u Aluminiju potrebno 5 milijuna maraka

Uprava mostarskog Aluminija jučer je održala sastanak s radnicima ugašene tvornice uz prisustvo sindikata. Jasno, na dnevnom redu bilo je masu pitanja, ali odgovor na ono ključno ‘šta i kako dalje’ nitko zasada nema.

Razočaranje i otriježnjenje

Radnicima je objašnjeno da će se plaće u ‘novom’ Aluminiju, ukoliko se uspije ponovno pokrenuti proizvodnja, biti između 600 i 900 maraka, te im je ponuđen anketni listić da se izjasne pristaju li na ponuđene uvjete ili ne, a ujedno su im objašnjena i buduća prava i obaveze.

S obzirom da su ponuđene plaće manje i za 50-60 posto od prijašnjih logično je da su reakcije radnika razočaravajuće, a ujedno su im razbijene iluzije da bi Aluminij mogao biti ‘kao nekad’, barem u nekoj bliskoj budućnosti.

Kako saznaje Dnevni list većina radnika će zahtijevati da im se uruči otkaz jer će u tom slučaju imati određena prava. Konkretno, tada bi imali pravo na otpremninu koja je ponuđena u anketnom listiću, te bi imali pravo na povratak na radno mjesto ukoliko u godinu dana od otkaza bude pokrenuta tvornica i osigurano njihovo radno mjesto.  Ukoliko se realizira ‘scenarij’ uručivanja otkaza, za otpremnine će biti potrebno osigurati oko pet milijuna maraka, s obzirom da Aluminij broji nešto više od 900 zaposlenih.

To je dodatni pritisak na ionako financijski potpuno urušenu kompaniju koja se grčevito bori da ostane ‘živa’ u nekom, kako kaže premijer FBiH Fadil Novalić, ‘prepakiranom’ obliku. Također, problem Upravi pričinjava činjenica da Vlada FBiH ne želi sudjelovati u ‘rješavanju’ otpremnina. Naime, Vlada FBiH poduprijet će kompaniju po pitanju dugovanja za doprinose, te zbrinjavanja radnika koji su gotovo pred odlazak u mirovinu. Ostaje vidjeti kako će to na kraju riješiti.

Čeka se ‘novac’

Prikupljanje odgovora radnika na ponuđene uvjete trajat će još nekoliko dana i tada će biti poznata kompletna ‘slika’ s koliko i kakve radne snage Uprava može raspolagati ukoliko se krene u realizaciju ponovnog paljenja pogona. Podsjetimo, po planu revitalizacije koji je sačinio ‘Krizni stožer’ kompanije predviđeno je da se 1. rujna ‘upali’ Ljevaonica, a potom bi se ovisno od ‘kretanja situacije’ išlo u podizanje Anoda i Elektrolize.

Za taj kompletan proces bit će potrebno osigurati oko 40 milijuna maraka. Zasada je potpuna enigma tko će i gdje će pronaći taj novac. Politički predstavnici navodno rade nešto po tom pitanju, a konkretnije informacije mogle bi se javnosti biti dostupne idućeg tjedna. I dalje je nepoznato kada će se nastaviti pregovori s potencijalnim investitorima, pogotovo jer je od prekjučer u tijeku istraga Financijske policije FBiH o poslovanju Aluminija od 2014. do dana gašenja, 10 srpnja.

Dnevni list