Vučjak napao dječaka pred školom u Mostaru i ugrizao ga za ruku

Učenika šestog razreda Darka Puljića pri polasku u školu iznenadno je ščepao za nadlakticu desne ruke, i to u neposrednoj blizini svoga vlasnika. Napadi tog psa bilježeni su i ranije, na što su vlasnici i upozoravani, ali bez nekog učinka, zbog čega se postavlja pitanje je li bio potreban ugriz nevinog djeteta da bi se relevantne osobe osvijestile i poduzele potrebne mjere kako bi učenici navedene škole konačno bez straha odlazili na nastavu.
Napao iz čista mira

Iako dječak Darko stanuje u neposrednoj blizini škole i svakodnevno viđa spomenutog psa, uvijek je strahovao od susreta s njim kao i većinski broj stanovništva toga kvarta, ali i učenici navedene škole. Tako je i pri jučerašnjem polasku u školu psa vidio u blizini trafike koja se nalazi uz samu školu, ali ga nije bilo strah zato što je s njim bio vlasnik.
- Krenuo sam u školu, kao i svakog dana noseći vrećicu s mapom za sat likovnog i kada sam vidio da mi se pas približava, jednostavno sam stao. Onjušio me je i tad sam umirao od straha. Nisam se imao snage pomaknuti, ali kako sam vidio njegovog vlasnika kod trafike, iskreno sam se nadao da mi neće ništa, priča vidno prestrašen dječak Darko. Međutim, kako nastavlja, čim je zakoračio pas ga zaskočio i dok je zazivao vlasnika "Ivo", prije no što se isti uspio okrenuti, pas ga je ugrizao za desnu ruku.
- Vidjevši krv u strahu sam utrčao u frizerski salon koji se nalazi preko puta, gdje se i sama frizerka zbunila ne znajući što raditi, vikala je i sva prestrašena požurila da me odvede kući. Srećom, tata je baš stigao s posla i odmah obavijestio policiji u odvezao me u Hitnu, gdje su mi ušili ranu i izvršili kontrolu, priča Darko. Kad je sve bilo gotovo, kaže da ga onda uhvatio još veći strah jer, kako kaže, svjestan je da se cijela situacija mogla odigrati na manje prometnom mjestu s puno većim posljedicama.
- Da je bilo u večernjim satima i da nije bilo ljudi okolo, mogao me raskidati na male komadiće, u nevjerici će Darko kojeg su kolege iz škole i naselja cijeli dan zabrinuto zvali.
Inače, trenira rukomet u HŠK Zrinjski i ne propušta treninge, a kako mu je desna ruka ozlijeđena, ni sam ne zna kad će ponovno zaigrati, niti kad će normalno pratiti nastavu.
- Nadam se da će moja bol pomoći i ukloniti dugogodišnji strah, jer su mi u policiji rekli da ih, ako ikad više vidimo tog psa na ulici, zovemo i da će doći, istinski pun nade kazao je Darko, uvjeren da se njegova sudbina neće više nikome ponoviti.

Istraga u tijeku

Da je cijeli slučaj prijavljen u MUP-u i da je istraga u tijeku, potvrdio nam je i sam glasnogovornik policije Srećko Bošnjak.
- Dragan Puljić prijavio je u 9 sati da je pas u vlasništvu Mirsade Mušinović u Ulici fra Didaka Buntića ugrizao za ruku njegovog sina rođenog 1999. godine. Policija je upućena na lice mjesta da se naprave potrebne zabilješke kako bi se utvrdilo je li pas cijepljen od veterinarske inspekcije, pojasnio je Bošnjak.

Pas je napadao i ranije

Susjedi su nam kazali da je pas i ranije napadao djecu i da su se samo pitali kad će nekoga ugristi. Policija je, kako pričaju, dolazila u više navrata i podizane su prijave, ali uzalud. Jer, i nakon silnih upozorenja pas nikad nije nosio brnjicu i uvijek je bio 'hodajuća opasnost' za prolaznike. Nitko ne može sa sigurnošću reći ni da je pas cijepljen, što dovodi do novih zaključaka i pitanja koja bi se mogla odraziti i na Darkin oporavak, a time se nameće i pitanje o odgovornosti osoba koje su pred ovim slučajem cijelo vrijeme zatvarale oči. Dječakov otac Dragan, koji je cijeli slučaj i prijavio nadležnim tijelima, do zaključenja ovoga broja našeg lista nije dobio nikakvu informaciju o tome je li pas cijepljen ili nije, iako je ozlijedni list sa svim popratnim informacijama dostavljan MUP-u Mostar. Susjedi kažu da su dolazila veterinarska kola, ali nije nikome poznato što se dogodilo sa psom, niti je o tome obaviještena obitelj stradalog dječaka, iako im je informacija potrebna s obzirom da će Darko danas na zakazanu kontrolu u SKB Mostar.

Piše: Gordana Šimović/dnevni list