Vrhunska izložba umjetnina Hrvoja Puškarića, koje u Mostar donose dah razigrane Kube

..., s glazbom i plesom iz kubansko-španjolske plesne tradicije.

Mostarska je likovna publika počašćena izložbom radova ovoga stasalog hrvatskog akademskog slikara, koji predstavlja napredni hrvatski mlađi naraštaj likovnih stvaratelja. Riječ je o djelima iz njegova ciklusa nazivlja I kad slikom pričam priču.

Pod voditeljskom palicom predstojnika Galerije Aluminij Darka Juke, Puškarić se Mostarcima predstavio riječima oduševljenja time što prvi put izlaže u gradu na Neretvi, izrazivši nadu da je u svojim djelima uspio prenijeti dašak kubanske strasti i onoga opuštenog načina života za kojim čeznemo, a koji nam, kako ugledni likovni kritičar Stanko Špoljarić zapisa, promišljajući o Puškarićevim djelima, izaziva nostalgiju nekih prošlih vremena.

- U svojemu slikarskom opusu, uza brojne posvojene krajolike, oblikovane mjerom realistične opisanosti, Hrvoje Puškarić posvetio je atraktivnoj motivici, vezanoj uza njegove česte boravke na Kubi. Prizore iz života na tom nama poznatom i nepoznatom otoku Puškarić je interpretirao sintezom svojevrsne hiperrealističke preciznosti i ekspresionističke pokrenutosti. Nedvojbeno je obogatio figurativnu dionicu suvremene hrvatske umjetnosti, ne samo radi egzotičnosti motiva, već prvenstveno zbog osobne preobrazbe općih načela figuracije. Prepoznatljivim likovnim rukopisom, približio nam je jedan svijet, dalek, ali i nostalgično blizak - izvadak je iz Špoljarićeva osvrta.

Večer je obogaćena plesnim nastupom parova Eme Galić i Marka Lasića te Ivane Anđelić i Matea Crnjca, plesača Plesnoga središta Pro dance iz Mostara, kojega vode Ivana i Ana Marić, Josip Bošnjak i Valerija Ćubela. Iznenađenje večeri svakako je bila zajednička plesna izvedba samoga autora Puškarića i spomenute Ivane Marić, dok je ugodan glazbeni smiraj donio nastup Tine Korać, studentice 4. godine Glazbene akademije Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Ane Domančić, koja je na flauti odsvirala Les Polies D'Espagne, skladatelja Marina Marisa.

Inače, Hrvoje Puškarić rođen je u Zagrebu 1975. godine, a podrijetlo vuče iz Like i Gorskoga Kotara, koji su često u središtu njegovih likovnih zanimanja. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, slikarski odjel, 1993. godine, u klasi prof. Danijela Žabčića, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na odjelu slikarstva, u klasi prof. Josipa Vasilija Jordana, 1998. godine. Na poslijediplomskomu je studiju u Sevilli godine 2000. diplomirao u klasi prof. Carmen Manero G..

Puškarić je dosad ostvario studijska putovanja na Kubu, u Andaluziju i u Australiju, izlagao je samostalno na više od četrdeset izložbi, predočavajući likovnoj publici radove i na desetak skupnih izložbi, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Živi i stvara u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorenom do 30. studenog, prodajnoga je karaktera, a umjetničke je uratke moguće razgledati svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati. Ulazak je tradicionalno besplatan.

Aluminij