Vodostaj Neretve opada, stanovništvo i dalje u pripravnosti

...Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović, te je dodao, kako je s obzirom na trenutno stanje protoka vode i najavljenih padalina za sutrašnji dan i dalje na snazi upozorenje za stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve.

"Najavljeno prelijevanje viška vode s akumulacije HE Rama, istaknuto od strane nadležnih (EP BiH i EP HZHB), prema sadašnjim parametrima te zbog značajnog smanjenja kota na svim akumulacijama i pada nivoa vodostaja rijeke Neretve kroz Mostar, neće ništa ugroziti, niti bitno utjecati na stanje vodostaja", naglasio je Pavlović.

Na HE Jablanica jutros u 7 sati ukupan protok vode je 530 m3/s, kota je 268,52 mnv (otvorene 4 preljevne klapne), na HE Salakovac ukupan protok je 680m3/s, kota je 121,94 mnv, dok je na HE Mostar - ukupan protok 840 m3/s, a kota iznosi 77,55 mnv.

Govoreći o situaciji na području općine Stolac, Pavlović je naglasio kako se iz Crnićkog polja voda povukla, dok je u Jasoču, Jezerinama i Trnovači i dalje poplavljeno oko 2,5 ha zemljišta, a kota Bregave jutros u 7 sati je 106 cm.

Po Pavlovićevim riječima i u općina Čapljina zabilježeno je blago opadanje vodostaja rijeke Neretve, na Ustavi su zatvorene sve klapne pa je PHE Čapljina u 24 sata prestala s radom.

"Tijekom noći pripadnici postrojbe su utovarali vreće s pijeskom za Gabela polje te obilazili pumpe za izbacivanje vode s puta prema graničnom prijelazu Gabela polje", kazao je Pavlović.

Dodao je kako je kota na akumulacijskom jezeru HE Rama jutros u 7.30 sati iznosila 594,85 mnv, ukupan dotok vode je 102m3/s, a ispuštanje vode 30 m3/s.

Fena